Kotleciki z ryby stanowią świetną alternatywę dla ryby smażonej w tradycyjny sposób. Można je podać z jogurtowym dipem, czy po prosu z surówką i ziemniakami pieczonymi lub z wody. Ja dodaje do nich więcej pieprzu i czosnku, mają wtedy bardziej wyrazisty smak. Polecam:)
Składniki
- 450g filetów z tilapii
- 1 jajko
- 3/4 małej bułki pszennej namoczonej w mleku
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- szklanka bułki tartej
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Filety rozmrażam, myje i osuszam. Owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku lub opiekaczu 12 min. Następnie przekładam do miseczki, dodaje bułkę,/ wcześniej namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą/, posiekany szczypiorek, jajko, czosnek, sól i pieprz. Wszystko łączę w maszynce do mięsa lub miksuje blenderem. Z rybnej masy formuje małe kotleciki, delikatnie obtaczam w bułce tartej i smażę z obydwu stron na złoty kolor. Smacznego!!!