Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Roladki schabowe z suszoną śliwką

Roladki schabowe z suszoną śliwką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Roladki ze schabu z suszoną śliwką i szynką parmeńską, doprawiane solą himalajską i tymiankiem. Smażone na maśle klarowanym z dodatkiem oleju, a następnie duszone w delikatnym sosie.
Kupując mięso na kotlety, zwracajmy uwagę, na jego kolor. Świeże mięso powinno mieć kolor jasno różowy, bez przerostów. Najlepsze mięso ze schabu jest to od strony karkówki. Takie kotlety z jednej strony, na brzegu mają zdecydowanie ciemniejszy kolor ( patrz zdjęcie ), są dużo smaczniejsze, delikatniejsze i miękkie. Polecam kotlety w takim wydaniu, na świąteczny obiad, będą miłą odmianą po tradycyjnych schabowych z ciężką panierką z bułki tartej 🙂

DSC_0551

Składniki
  • 4 kotlety schabowe
  • 8 – 10 suszonych śliwek
  • 4 duże plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • 2 łyżki suszonego tymianku + gałązka świeżego tymianku
  • sól himalajska
  • masło klarowane i olej do smażenia
Kotlety kładę na desce, przykrywam folią spożywczą i delikatnie rozbijam. Każdy kotlet delikatnie posypuję różową solą himalajską i tymiankiem. Układam jeden na drugim i odstawiam do lodówki na 40 minut.
Śliwki kroję wzdłuż na dwie polowy, układam je na środku każdego kotleta i zwijam rulonik. Każdy rulonik zawijam w szynkę parmeńską. Całość można owinąć sznurkiem kuchennym, u mnie nie było takiej potrzeby.
W rondlu rozgrzewam łyżkę klarowanego masła i łyżkę oleju. Roladki smażę na rumiano z każdej strony. Następnie dolewam wodę lub bulion i dodaję gałązkę tymianku. Roladki duszę pod przykryciem około 40 minut, w tym czasie kilka razy obracam roladki.
Gotowe roladki podaję z pure z ziemniaków lub z kaszą i sezonową surówką. Smacznego 🙂
Sos do takich roladek można wzbogacić o słodką śmietankę lub wino. Można też dodać 2 – 3 łyżki ketchapu, 1 łyżkę musztardy i 2 łyżeczki papryki w proszku, całość zagotować. Taki prosty sos szybko się zredukuje i będzie dobrym dodatkiem do roladek.
DSC_1139

Najlepsze mięso na kotlety, jest to od strony karkówki. Ma zdecydowanie ciemniejszy kolor na brzegu, z jednej strony.

DSC_0517

DSC_0538

Powiązane posty

19 komentarzy

lena 17 listopada 2015 - 10:54

Bardzo apetyczne:)

Odpowiedź
Ladylaura 17 listopada 2015 - 15:56

Apetyczne.

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 17 listopada 2015 - 16:02

roladki wyglądają przepysznie:)

Odpowiedź
zjedz_mnie 17 listopada 2015 - 18:47

Biorę w ciemno, pycha 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 17 listopada 2015 - 18:55

Bardzo często dodaję śliwkę do małych mięs, świetnie się sprawdza 🙂

Odpowiedź
Piotr 17 listopada 2015 - 21:39

Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedź
Ania 18 listopada 2015 - 07:33

mniam! 🙂 śliweczka musi tu świetnie pasować 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 18 listopada 2015 - 07:47

ostatnio również myślałam o roladka ze schabu! Ale miałam ciut inne wyobrażenie nadzienia.. a tutaj twój przepis- wygląda bosko! 😀

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 18 listopada 2015 - 09:59

Śliczne roladki, Małgosiu, wiem że się powtarzam, ale przemyśl proszę udział w świątecznej akcji 🙂

Odpowiedź
Magda 18 listopada 2015 - 14:05

Bardzo zgrabne i apetyczne roladki 🙂
Pozdrawiam,
M

Odpowiedź
Obiad gotowy! 18 listopada 2015 - 15:34

kiedyś w mięsnym osiedlowym sklepiku pani też doradzała, żeby na kotlety brać części od karkówki.
Piękne te roladki wyszły!

Odpowiedź
napiecyku 18 listopada 2015 - 15:37

Trudno kupić takie kotlety, ale jak się ładnie poprosi można dostać 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 18 listopada 2015 - 19:58

Takie roladki przypominają nam babcine święta 🙂 Tylko tam jej jemy i tylko wtedy nam smakują 😀

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 18 listopada 2015 - 23:31

Zjadłabym z apetytem 🙂

Odpowiedź
cookiemonster 19 listopada 2015 - 11:12

Uwielbiam roladki a dodatek suszonej śliwki do mięsa zawsze jest strzałem w dziesiątkę 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 19 listopada 2015 - 16:48

Doskonałe mięsko tylko się zajadać 🙂

Odpowiedź
Beti 20 listopada 2015 - 14:25

Pysznie wyglądają :))

Odpowiedź
Aga 7 grudnia 2016 - 08:51

nie dość, że elegancko się prezentują to jeszcze pewnie są pyszne 🙂

Odpowiedź
Kaśka 12 grudnia 2016 - 08:41

uwielbiam takie faszerowańce 🙂 A z śliwka to już szczególnie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz