Roladki ze schabu z suszoną śliwką i szynką parmeńską, doprawiane solą himalajską i tymiankiem. Smażone na maśle klarowanym z dodatkiem oleju, a następnie duszone w delikatnym sosie.
Kupując mięso na kotlety, zwracajmy uwagę, na jego kolor. Świeże mięso powinno mieć kolor jasno różowy, bez przerostów. Najlepsze mięso ze schabu jest to od strony karkówki. Takie kotlety z jednej strony, na brzegu mają zdecydowanie ciemniejszy kolor ( patrz zdjęcie ), są dużo smaczniejsze, delikatniejsze i miękkie. Polecam kotlety w takim wydaniu, na świąteczny obiad, będą miłą odmianą po tradycyjnych schabowych z ciężką panierką z bułki tartej 🙂
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 8 – 10 suszonych śliwek
- 4 duże plasterki szynki parmeńskiej
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki suszonego tymianku + gałązka świeżego tymianku
- sól himalajska
- masło klarowane i olej do smażenia
19 komentarzy
Bardzo apetyczne:)
Apetyczne.
roladki wyglądają przepysznie:)
Biorę w ciemno, pycha 🙂
Bardzo często dodaję śliwkę do małych mięs, świetnie się sprawdza 🙂
Wyglądają pysznie 🙂
mniam! 🙂 śliweczka musi tu świetnie pasować 🙂
ostatnio również myślałam o roladka ze schabu! Ale miałam ciut inne wyobrażenie nadzienia.. a tutaj twój przepis- wygląda bosko! 😀
Śliczne roladki, Małgosiu, wiem że się powtarzam, ale przemyśl proszę udział w świątecznej akcji 🙂
Bardzo zgrabne i apetyczne roladki 🙂
Pozdrawiam,
M
kiedyś w mięsnym osiedlowym sklepiku pani też doradzała, żeby na kotlety brać części od karkówki.
Piękne te roladki wyszły!
Trudno kupić takie kotlety, ale jak się ładnie poprosi można dostać 🙂
Takie roladki przypominają nam babcine święta 🙂 Tylko tam jej jemy i tylko wtedy nam smakują 😀
Zjadłabym z apetytem 🙂
Uwielbiam roladki a dodatek suszonej śliwki do mięsa zawsze jest strzałem w dziesiątkę 🙂
Doskonałe mięsko tylko się zajadać 🙂
Pysznie wyglądają :))
nie dość, że elegancko się prezentują to jeszcze pewnie są pyszne 🙂
uwielbiam takie faszerowańce 🙂 A z śliwka to już szczególnie!