Bardzo lekki pasztet, bez dodatku wątróbki i boczku, za to z dodatkiem pistacji i oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Ma zwartą konsystencję i po schłodzeniu można go cieniutko kroić. Pokrojony w grubsze plastry z dodatkiem lekkiego sosu może stać się ciekawym dodatkiem do obiadu. Delikatnie cytrynowo-bazyliowy smak pasztetu zaciekawi gości i domowników. Bardzo polecam 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”
Składniki
- 1 kg. mięsa drobiowego ( najlepiej udziec indyka lub udka kurczaka )
- 50 g wyłuskanych pistacji
- 2 cebule obrane i podzielone na pół
- 1 pietruszka obrana i pokrojona na kawałki
- 6 łyżek oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
- 3 jajka
- Sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa na koniec łyżeczki
- Liście laurowe
- Owoce jałowca
28 komentarzy
Omg!! Rewelacyjny!! I bardzo wiosenny:)
Lekki i z pistacjami…. Pycha 🙂
Co racja to racja, bardzo wiosennie się prezentuje 🙂
Wygląda przepysznie! 🙂 Przepis zapisuję, muszę koniecznie taki zrobić 🙂
Pyszny!.
Wygląda świetnie 🙂 Ja zawsze dodaję wątróbkę i boczek, ale będę musiała spróbować bez 🙂
Pięknie wygląda! 🙂
Gosiu jak to smakowicie wyglada. Pozdrawiam serdecznie Beata
pasztet z pistacjami – cudo : )
Jestem bardzo ciekawa smaku 😉
Dużo pasztetów już widziałyśmy na blogach ale takiego jeszcze nigdy 😀
Te pistacje wyglądają pięknie! Obawiamy się tylko, że zostałyby w niewyjaśnionych okolicznościach wydłubane xD
idealny pasztet dla mnie! nie lubię tych ciężkich, a taki z pistacjami – ideał!
Małgoś piękny pasztet, osobiście nie sięgam po gotowe pasztety boję się…co tam może być. Zawsze sama robię.
Oryginalny pomysł. Pasztet w takim wydaniu musi być naprawdę pyszny! 🙂
pięknie sę prezentuje 🙂
Mięsnego pasztetu nie jadłam już kilka lat, ale wypróbuję dodatek pistacji do moich wersji wegetariańskich 😉
Świetnie dobrałaś składniki. A te pistacje to już pyszny dodatek. Muszę spróbować…. 🙂
Wygląda zajefajnie, muszę na święta ten przepis wypróbować 😀
Oryginalny i bardzo apetyczny! Jestem ciekawa jak cytrynowa nuta sprawdza się w pasztecie 🙂
Wstrzeliłaś się z tym przepisem w moje zamierzenia idealnie. Właśnie dzisiaj mam w planach zrobić pasztet drobiowy, oczywiście z wątróbką, ale przyznaję, że Twoja propozycja bardziej mnie zainteresowała. Apetycznie się prezentuje 🙂
domowy pasztet-cudo! 🙂 wygląda idealnie 😉
Oj zjadlabym 🙂
Jaki fajny pasztet, pyszny! 🙂
jaki dostojny! świetny przepis, pasztet zapewne smakuje rewelacyjnie:)
wygląda pysznie! domowy pasztet jest najlepszy 🙂
Znakomity z pistacjami 🙂
Świetny przepis Gosiu, muszę koniecznie wypróbować 🙂
obłędne połączenie smaków! 🙂
Świetny przepis na domową wędlinę!