Home Kuchnie świataKuchnia włoska i bałkańska Pasztet drobiowy z pistacjami

Pasztet drobiowy z pistacjami

by admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo lekki pasztet, bez dodatku wątróbki i boczku, za to z dodatkiem pistacji i oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Ma zwartą konsystencję i po schłodzeniu można go cieniutko kroić. Pokrojony w grubsze plastry z dodatkiem lekkiego sosu może stać się ciekawym dodatkiem do obiadu. Delikatnie cytrynowo-bazyliowy smak pasztetu zaciekawi gości i domowników. Bardzo polecam 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl”

IMG_2384

Składniki
  • 1 kg. mięsa drobiowego ( najlepiej udziec indyka lub udka kurczaka )
  • 50 g wyłuskanych pistacji
  • 2 cebule obrane i podzielone na pół
  • 1 pietruszka obrana i pokrojona na kawałki
  • 6 łyżek oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
  • 3 jajka
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa na koniec łyżeczki
  • Liście laurowe
  • Owoce jałowca
Pistacje zalewam gorącą wodą i odstawiam na 10 min. W dużym garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią, dodaję cebulę, pietruszkę, liście laurowe i owoce jałowca. Całość chwilę smażę, dodaję mięso i dolewam tyle wody, żeby zakryć mięso. Mięso gotuję do miękkości.
Gotowe mięso oddzielam od kości. Pistacje odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Mięso mielę z cebulą i pietruszką, dodaję pistacje, jajka, olej Kujawski z cytryną i bazylią. Całość doprawiam do smaku. Wszystko dokładnie mieszam. Masę przekładam do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę 30 min. w temp. 200 stopni, pasztet powinien się mocno zrumienić .Gotowy pasztet studzę i daję na noc do lodówki. Smacznego 🙂

IMG_2387IMG_2397

You may also like

28 komentarzy

Nemi 19 lutego 2015 - 10:12

Omg!! Rewelacyjny!! I bardzo wiosenny:)

Reply
Olka 19 lutego 2015 - 10:39

Lekki i z pistacjami…. Pycha 🙂
Co racja to racja, bardzo wiosennie się prezentuje 🙂

Reply
Marta gotuje 19 lutego 2015 - 10:49

Wygląda przepysznie! 🙂 Przepis zapisuję, muszę koniecznie taki zrobić 🙂

Reply
Ladylaura 19 lutego 2015 - 11:29

Pyszny!.

Reply
Anka 19 lutego 2015 - 11:29

Wygląda świetnie 🙂 Ja zawsze dodaję wątróbkę i boczek, ale będę musiała spróbować bez 🙂

Reply
Marcelina 19 lutego 2015 - 11:35

Pięknie wygląda! 🙂

Reply
beata redzimska 19 lutego 2015 - 13:41

Gosiu jak to smakowicie wyglada. Pozdrawiam serdecznie Beata

Reply
mojamalakuchnia 19 lutego 2015 - 15:42

pasztet z pistacjami – cudo : )

Reply
wenus-lifestyle 19 lutego 2015 - 16:59

Jestem bardzo ciekawa smaku 😉

Reply
Angelika i Monika (Candy Pandas) 19 lutego 2015 - 17:05

Dużo pasztetów już widziałyśmy na blogach ale takiego jeszcze nigdy 😀
Te pistacje wyglądają pięknie! Obawiamy się tylko, że zostałyby w niewyjaśnionych okolicznościach wydłubane xD

Reply
poproszę dokładkę 19 lutego 2015 - 17:18

idealny pasztet dla mnie! nie lubię tych ciężkich, a taki z pistacjami – ideał!

Reply
Dieta moja pasja. 19 lutego 2015 - 19:26

Małgoś piękny pasztet, osobiście nie sięgam po gotowe pasztety boję się…co tam może być. Zawsze sama robię.

Reply
Agnieszka, Dom na obcasach 19 lutego 2015 - 19:30

Oryginalny pomysł. Pasztet w takim wydaniu musi być naprawdę pyszny! 🙂

Reply
ania 19 lutego 2015 - 21:21

pięknie sę prezentuje 🙂

Reply
Ania 19 lutego 2015 - 21:59

Mięsnego pasztetu nie jadłam już kilka lat, ale wypróbuję dodatek pistacji do moich wersji wegetariańskich 😉

Reply
Kuchnia u Krysi 19 lutego 2015 - 23:07

Świetnie dobrałaś składniki. A te pistacje to już pyszny dodatek. Muszę spróbować…. 🙂

Reply
asia3city ♐ 20 lutego 2015 - 00:35

Wygląda zajefajnie, muszę na święta ten przepis wypróbować 😀

Reply
Natalia - Poezja Smaku 20 lutego 2015 - 00:59

Oryginalny i bardzo apetyczny! Jestem ciekawa jak cytrynowa nuta sprawdza się w pasztecie 🙂

Reply
zjedz_mnie 20 lutego 2015 - 08:51

Wstrzeliłaś się z tym przepisem w moje zamierzenia idealnie. Właśnie dzisiaj mam w planach zrobić pasztet drobiowy, oczywiście z wątróbką, ale przyznaję, że Twoja propozycja bardziej mnie zainteresowała. Apetycznie się prezentuje 🙂

Reply
Salvador Dali 20 lutego 2015 - 18:34

domowy pasztet-cudo! 🙂 wygląda idealnie 😉

Reply
ja i moje urwisy 20 lutego 2015 - 19:45

Oj zjadlabym 🙂

Reply
domowacukierniaewy.blox.pl 20 lutego 2015 - 21:38

Jaki fajny pasztet, pyszny! 🙂

Reply
Obiad gotowy! 20 lutego 2015 - 22:46

jaki dostojny! świetny przepis, pasztet zapewne smakuje rewelacyjnie:)

Reply
KasiekGotuje 21 lutego 2015 - 08:25

wygląda pysznie! domowy pasztet jest najlepszy 🙂

Reply
kulinarny blog samanthy 21 lutego 2015 - 22:55

Znakomity z pistacjami 🙂

Reply
Jolanta Strażyc 22 lutego 2015 - 18:21

Świetny przepis Gosiu, muszę koniecznie wypróbować 🙂

Reply
Ania 22 lutego 2015 - 22:57

obłędne połączenie smaków! 🙂

Reply
Pati 24 lutego 2015 - 12:20

Świetny przepis na domową wędlinę!

Reply

Leave a Comment