Home Na słodkoBabki i muffiny Babeczki na białkach z borówkami

Babeczki na białkach z borówkami

by admin
Print Friendly, PDF & Email
Znam wiele borówkowych szlaków, ale najwięcej borowin widziałam na szlaku prowadzącym na Magurkę w Beskidzie Małym. Rosną tam nie krzewinki, ale naprawdę duże krzewy tych cennych owoców. Właśnie z tego szlaku przywiozłam spory zapas borówek. Część z nich zamroziłam, a pozostałe wykorzystam do jagodzianek i muffinek pieczonych na białkach. Muffinki z owocami mają sporą przewagę nad babkami…owoce nie opadają na dno, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne. I jeszcze jedna zaleta…zawsze się udają. Borówki w tym przepisie można zastąpić czerwoną porzeczką lub drobno pokrojonym jabłkiem. Bardzo polecam : )

IMG_2161

 

Składniki

  • 5 białek
  • 300 g mąki pszennej lub pszennej razowej
  • 3/4 szkl cukru brązowego
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka jagód lub porzeczki
  • skórka starta z wyparzonej i wyczyszczonej cytryny lub ulubiony aromat ( kilka kropel )
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując dodaję mleko i olej.
Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat, wszystko miksuję na niskich obrotach. Na koniec dodaję jagody i całość delikatnie mieszam. Ciastem wypełniam foremkę na muffinki, wcześniej wyłożoną papilotkami. Piekłam ok. 20 min w temp. 180 stopni. Babeczki powinny lekko się zrumienić. Gotowe studzę na kratce. Smacznego 🙂

IMG_2165

 

WP_20140706_15_24_48_Pro

WP_20140706_12_30_02_Pro

You may also like

35 komentarzy

Asia3city 8 lipca 2014 - 05:12

Dzięki temu wpisowi przypomniały mi się młodzieńcze czasy kiedy jeździłam w Bieszczady na obozy i całą drużyną chodziliśmy na jagody 🙂 Dziękuję

Reply
napiecyku 8 lipca 2014 - 12:27

Witam na blogu i pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
napiecyku 8 lipca 2014 - 12:51

Byłam w Bieszczadach w sezonie borówkowym 🙂 Na Bukowym Berdzie jest ich cala masa, dopełnieniem był smaczny kawał ciasta z borówkami podany do kubka kawy w “Siedlisku Carpathia”. Cudne, klimatyczne miejsce, na pewno jeszcze tam wrócę. Pozdrawiam Serdecznie 🙂

Reply
ilovebake.pl 8 lipca 2014 - 08:54

Cudowne muffinki i jakie wysokie 🙂

Reply
Konczi i Szpileczka 8 lipca 2014 - 09:06

Pieknie wyrosły!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

Reply
kulinarny blog samanthy 8 lipca 2014 - 09:38

Wyborne anielskie babeczki 🙂

Reply
Ania 8 lipca 2014 - 10:57

muffinki idealne do zabrania na wynos na wycieczkę 🙂

Reply
Pati 8 lipca 2014 - 11:05

Ja też do konfitur przywiozłam sobie borówki z podkarpackich lasów. Osiem rąk zbierało 🙂

Reply
mojamalakuchnia.wordpress.com 8 lipca 2014 - 11:45

uwielbiam takie na białkach, są pyszne : )

Reply
Magda C. 8 lipca 2014 - 13:12

Piękne babeczki! 🙂

Reply
amandaricci-butikzprzepisami 8 lipca 2014 - 13:51

Babeczki wyglądają pysznie! Chętnie poczęstowałabym się! 🙂

Reply
Królowa Karo 8 lipca 2014 - 14:48

Muszę sobie zapisać ten przepis, bo często z pieczenia zostają mi białka i nie wiem, co z nimi począć, a wyrzucić szkoda.

Reply
napiecyku 8 lipca 2014 - 14:54

Tak, to dobry przepis na wykorzystanie zbędnych białek 🙂

Reply
simply lifetime 8 lipca 2014 - 14:51

cudne babeczki, no ale gdzie przed obiadem kusić takimi pysznościami!:)

Reply
Ladylaura 8 lipca 2014 - 16:09

Białkowe ,delikatne ,pysznie nadziane.

Reply
Dieta moja pasja. 8 lipca 2014 - 19:37

Jakie one jaśniutkie wręcz niewinne panienki 🙂

Reply
Sylwia M 8 lipca 2014 - 19:59

Ale pięknie wyrosły i ja też chcę takie !

Reply
skoraq cooks 8 lipca 2014 - 20:17

Zjadłabym wszystkie 🙂

Reply
lutka40 8 lipca 2014 - 22:03

jak zwykle smacznie i pięknie podane !!!

Reply
Gaja 8 lipca 2014 - 22:06

Muffinki to jedne z nielicznych wypieków do których się biorę, ale czy taki właśnie skład – ubita piana z białek – nie spowoduje, że babeczki mogą opaść? Takie zwykłe zawsze się udają. Zero zakalców 🙂

Reply
napiecyku 8 lipca 2014 - 22:09

Bez obaw Gaja, jeżeli białka mocno ubijesz, babeczki pięknie wyrosną 🙂

Reply
Jolanta Strażyc 8 lipca 2014 - 22:59

Wszystko co lubię: góry, jagody i muffinki. Narobiłaś mi smaku Gosiu i to na wszystko. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
napiecyku 8 lipca 2014 - 23:11

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Reply
Natalia - Poezja Smaku 9 lipca 2014 - 01:28

No proszę, nie wiedziałam, że w Bieszczadach jest tyle dziko rosnących borówek 🙂 muffinki z nimi muszą być cudowne, wspaniale wyrosły!

Reply
Salvador Dali 9 lipca 2014 - 09:13

ale wyrosły ładne bomby! 🙂

Reply
Back Taste 9 lipca 2014 - 16:44

Mi też tak wyrosną:)?

Na samych białkach nie robiłam jeszcze. Będę testować, bedzie na Ciebie!

Pozdrawiam:)

Reply
napiecyku 9 lipca 2014 - 17:35

Również pozdrawiam 🙂

Reply
Olka 9 lipca 2014 - 16:52

Jakie one ładne, jakie pyszne zapewne……poproszę jedną bo aż ślinka cieknie 🙂

Reply
Karolina 9 lipca 2014 - 21:47

no no wyglądają pysznie ! 🙂

Reply
Łucja 9 lipca 2014 - 23:49

Jakie piękne wyrośnięte 🙂 Musiały być pyszne!

Reply
czarodziejka smaków 10 lipca 2014 - 22:06

ja takim wspaniałym słodkością zawsze mówię TAK 🙂

Reply
Zakątek Smaku 11 lipca 2014 - 11:50

Cudowne babeczki! 🙂

Reply
AZgotuj 4 sierpnia 2014 - 11:57

Przepiękne kule!:)

Reply
Opalanka 18 sierpnia 2014 - 21:45

Cudne. I góry i muffinki:)

Reply
Klaudia 25 sierpnia 2014 - 21:23

Co za pyszności! Te cudeńka wyglądają wspaniale 🙂

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie : http://www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

Reply

Leave a Comment