Kurczak w mące ryżowej

Filety kurczaka panierowane w mące ryżowej z orientalną nutą…tak powinna brzmieć nazwa tej potrawy. To danie powinno już dawno pojawić się na blogu, ponieważ dosyć często właśnie tak przyrządzam kurczaka, zwłaszcza kiedy chcę szybko przygotować syty obiad. Z reguły do tej potrawy podaję samą surówkę, już bez ziemniaków czy ryżu. Mąkę ryżową możecie śmiało zastąpić krupczatką lub kukurydzianą. Gorąco Polecam:)

IMG_2350

Składniki

  • 2 filety z kurczaka (oczyszczone z błonek i pokrojone na małe kawałki)
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki curkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  •  sól i pieprz cayenne
  • szklanka przegotowanej i przestudzonej wody
  • olej do smażenia
  1. Kurczaka doprawiam solą i pieprzem.
  2. Jajko lekko rozbijam widelcem, dodaję mąkę, imbir, kolendrę, kurkumę. Cały czas mieszając stopniowo dolewam wodę ok. 3/4 szklanki (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany). Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Kawałki kurczaka zanurzam w cieście (ciasto nie powinno spływać z kurczaka, jeżeli tak się dzieje, należy do ciasta dosypać trochę mąki). Smażę kurczaka z każdej strony na mocno złoty kolor. Podaję na ciepło z surówką. Smacznego!!!

IMG_2408IMG_2394

Komentarze: 19

  1. domowacukierniaewy 29 stycznia 2014 at 16:30 Reply

    Nie miałam styczności z mąką ryżową. Kurczaczek pysznie wygląda :)

  2. Venus 29 stycznia 2014 at 17:20 Reply

    genialnie to wygląda muszę wypróbować jaki się uda, bo ja bez talencie kulinarne :p

    • napiecyku 29 stycznia 2014 at 17:22 Reply

      Trzymam kciuki za kurczaka:))

  3. Paulina 29 stycznia 2014 at 18:20 Reply

    Bardzo ciekawa propozycja;)

  4. Zakątek Smaku 29 stycznia 2014 at 19:31 Reply

    Bardzo lubię kurczaka w takim wydaniu:) Wygląda bardzo smacznie, aż ślinka cieknie:) Pycha!

  5. Magda C. 29 stycznia 2014 at 20:29 Reply

    Bardzo ciekawa ta panierka! Chętnie wypróbuję ten przepis :)

  6. JustInka 30 stycznia 2014 at 08:43 Reply

    Kurczak to wdzięczne mięcho. Często je przyrządzam. Ale w mące ryżowej nigdy nie robiłam. Smakowite :)

  7. ladylaurabloq 30 stycznia 2014 at 09:46 Reply

    Mąki ryżowej i kukurydzianej na szczęście nie brakuje w moim miasteczku ,zrobię ,smaczny kurczaczek.

  8. beti 30 stycznia 2014 at 11:56 Reply

    Pyszny kurczaczek :)

    • napiecyku 30 stycznia 2014 at 23:03 Reply

      Dziękuję i Pozdrawiam:))

  9. Natalia 31 stycznia 2014 at 00:03 Reply

    Ja robiłam kiedyś podobnego kuraka w kukurydzianej, chętnie spróbuję z ryżową! :)

    • napiecyku 31 stycznia 2014 at 10:11 Reply

      W kukurydzianej również jest smaczny:))

  10. AnnaA-G 31 stycznia 2014 at 04:13 Reply

    zjadłabym:)

  11. dżemdżus 31 stycznia 2014 at 10:53 Reply

    Doświadczenia z mąką ryżową mam nikłe to znaczy mam ale raczej w jedzeniu więc chętnie skorzystam z twojego doświadczenia w tym względzie.

  12. galantyna.pl 31 stycznia 2014 at 12:56 Reply

    Też nie mam dużego doświadczenia z mąką ryżową – może dwa razy piekłam ciasto z jej dodatkiem… kurczak wygląda rewelacyjnie!

  13. gosiasecret 31 stycznia 2014 at 16:45 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie, na pewno smakowałoby moim dzieciom!

  14. mojamalakuchnia.wordpress.com 31 stycznia 2014 at 17:32 Reply

    Podoba mi się ta orientalna nuta ; )

  15. Świat Sikuni 31 stycznia 2014 at 18:33 Reply

    Świetna alternatywa dla kurczaka w zwykłej panierce

  16. wenus-lifestyle 19 lutego 2014 at 17:55 Reply

    Będę musiała przygotować takiego kurczaka albo indyka 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *