Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem i pieczarkami

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email
Like this at Facebook!
Krokiety dają możliwość wykorzystania mięsa z rosołu lub innej zupy. Podawane na domowych przyjęciach i weselach mają wielu zwolenników, najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Polecam:)
 

IMG_1617

Składniki na naleśniki/12 sztuk/

  • 200 g.mąki
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 ml wody mineralnej
  • szczypta soli

Jajka ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo resztę składników. Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę oleju, przy następnych naleśnikach wystarczy smarować patelnię tłuszczem, ja robię to pędzelkiem. Naleśniki smażymy ok.50 sekund z każdej strony.

Składniki na farsz i panierkę

  • 400g zmielonego mięsa z rosołu
  • 300g oczyszczonych, pokrojonych na kawałki pieczarek
  • 1 cebulka pokrojona w piórka
  • szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Pieczarki i cebulkę dusimy kilka minut na łyżce masła, dodajemy do mięsa solimy i pieprzymy, wszystko mieszamy.

Na środek każdego naleśnika dajemy farsz, zwijamy krokiet, moczymy z obu stron w roztrzepanych jajkach i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy z obu stron do zrumienienia bułki tartej. Smacznego!!!

krokiet2

Powiązane posty

Zostaw komentarz