Krokiety dają możliwość wykorzystania mięsa z rosołu lub innej zupy. Podawane na domowych przyjęciach i weselach mają wielu zwolenników, najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Polecam:)
Składniki na naleśniki/12 sztuk/
- 200 g.mąki
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 200 ml wody mineralnej
- szczypta soli
Jajka ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo resztę składników. Na rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę oleju, przy następnych naleśnikach wystarczy smarować patelnię tłuszczem, ja robię to pędzelkiem. Naleśniki smażymy ok.50 sekund z każdej strony.
Składniki na farsz i panierkę
- 400g zmielonego mięsa z rosołu
- 300g oczyszczonych, pokrojonych na kawałki pieczarek
- 1 cebulka pokrojona w piórka
- szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- łyżka masła
- sól i pieprz
Pieczarki i cebulkę dusimy kilka minut na łyżce masła, dodajemy do mięsa solimy i pieprzymy, wszystko mieszamy.
Na środek każdego naleśnika dajemy farsz, zwijamy krokiet, moczymy z obu stron w roztrzepanych jajkach i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy z obu stron do zrumienienia bułki tartej. Smacznego!!!