Lubię zapach sosnowego lasu, zapach pomarańczy, a przede wszystkim lubię zapach ziół. Zioła lecznicze te dziko rosnące i te hodowane w ogródkach o właściwościach przyprawowych mają wyjątkowy aromat. W mojej kuchni zioła można znaleźć w puszkach, słoiczkach i torebkach, są podstawą każdej mięsnej potrawy. Dzisiaj na moim piecyku pałeczki z kurczaka z ziemniakami w ziołach. Potrawa w całości jest zapiekana w piekarniku. Prosta, a zarazem smaczna. Polecam:)
Podobny przepis znajdziesz tutaj:
Składniki
- 6 pałeczek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- zioła suszone: majeranek, estragon, bazylia, tymianek, kolendra – po pół łyżeczki
- łyżeczka słodkiej papryki
- owoce jałowca, liść laurowy
- oliwa
- sól i pieprz
Wszystkie zioła i przyprawy rozcieram w moździerzu z dodatkiem oliwy. Udka nacieram ziołami i daje do lodówki na 1 godzinę.
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki, rozkładam na dużej blaszce. Delikatnie skrapiam oliwą, posypuję ziołami i solą. Między ziemniaki kładę pałeczki kurczaka. Całość piekę 30min. w temp 200 stopni i następne 30min w temp 180 stopni. Smacznego!!!
1 komentarz
robie dzisiaj ,pachnie cudownie,i wierze ze bedzie tez cudownie smakowac