Home Dania i dodatkiPrzetwory Pigwa w syropie do herbaty

Pigwa w syropie do herbaty

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W zeszłym tygodniu w lokalnym sklepiku ze zdrową żywnością, zobaczyłam mały słoiczek pigwy w syropie. Zamiast kupować, postanowiłam sama zrobić kilka słoików, z owoców, które właśnie dojrzały w ogrodzie. Ekologiczne owoce pigwy, zatopione w syropie, jako dodatek do gorącej herbaty, to bardzo kusząca perspektywa 🙂
Pigwa jest bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera wiele związków mineralnych. Ponieważ jest twarda i cierpka, najbardziej sprawdza się w przetworach typu galaretki, nalewki, konfitury. Jeżeli macie możliwość, koniecznie spróbujcie tych cennych i wciąż mało popularnych owoców 🙂

dsc_2612

 

Składniki / około 8 słoiczków o pojemności 150 g
  • 8 dużych owoców pigwy ( 1 kg 200 g. obranej i startej pigwy )
  • 400 g cukru
Pigwę obieram i ścieram na cienkie plasterki. Przekładam do miseczki.
Plasterki pigwy przesypuję cukrem, mieszam i odstawiam na 2 godziny.
Czyste i wyparzone słoiczki napełniam pigwą, dolewam sok, który puściły owoce i starannie zakręcam.
Dno większego garnka, wykładam lnianą ściereczką. Do garnka daję słoiczki i dolewam wodę do 1/2 wysokości słoików. Słoiki gotuję na bardzo małym ogniu, od zagotowania około 20 minut pod przykryciem.
Następnie odstawiam do przestudzenia. Przechowuję w chłodnym miejscu.
Owoce są doskonałym i zdrowym dodatkiem do zimowej herbaty, a także do ciast typu szarlotka. Smacznego 🙂

Uwagi :

W tym przepisie, zamiast cukru można użyć naturalnego miodu np. akacjowego lub lipowego, najlepiej płynnego. 

Jesienią można jednorazowo przygotować do jednego słoika np. 2 pigwy, zalać miodem i odstawić do lodówki, bez pasteryzacji.  Tak przygotowany syrop, przechowujemy nie dłużej niż tydzień. 

dsc_2605

 

 

Powiązane posty

21 komentarzy

amanda-butikzprzepisami 26 października 2016 - 16:38

Gorąca herbata z takim wspaniałym dodatkiem to rzeczywiście kusząca perspektywa 🙂 Ja moją dostałam z zaprzyjaźnionego ogrodu i robię podobnie 🙂

Odpowiedź
Nemi 26 października 2016 - 16:54

Mmmm…zapowiada się pyszna herbata po długim jesiennym spacerze:)

Odpowiedź
Magdalena 26 października 2016 - 17:01

mam parę słoików pigwy w piwnicy,uwielbiam ją do herbaty:)

Odpowiedź
Joanna Ł 26 października 2016 - 21:19

Wspaniale wygląda a herbatka z takim syropem musi być pyszna 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 26 października 2016 - 21:26

Przetwory z pigwy to jedne z moich ulubionych. Pigwa smakuje lepiej niż “zwykła” cytryna. U mnie w tym roku niestety było strasznie mało owoców, a szkoda, bo zapasów na zimę również niewiele :/

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 26 października 2016 - 22:06

Wspaniała, idealna na przetwory. Ja często robię z rajskich jabłuszek, ale te pestki doprowadzają mnie do szału. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 27 października 2016 - 09:32

Oj, Gosiu, jak kuszaca perspektywa. Ale narobilas mi smaku. Jak zawsze zreszta. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Ja i moje urwisy 27 października 2016 - 10:02

A ja się zastanawiałam co z niej zrobić :/

Odpowiedź
Megly 27 października 2016 - 10:23

Uwielbiam pigwowe smaki. Bardzo chętnie bym po taki syropek do herbaty sięgnęła. Pyszny, do rozgrzewającej, jesiennej popołudniowej herbatki idealny! Chcę spróbować. Pozdrowionka serdeczne 🙂 Miłego dnia 🙂

Odpowiedź
Beti 27 października 2016 - 11:20

Idealna na zimę 🙂

Odpowiedź
mlodakk 27 października 2016 - 18:16

Zdecydowanie coś pysznego:)

Odpowiedź
Marzena 27 października 2016 - 20:08

Uwielbiam jej smak w herbacie 🙂

Odpowiedź
Monica 28 października 2016 - 14:11

Uwielbiam herbatkę z pigwą. Dostaję zapas pigwy od babci męża na zimę 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 28 października 2016 - 16:56

Pigwa kojarzy mi się jedynie z nalewką, a że jestem niepijąca to nawet nie wiem jak smakuje ten owoc;)

Odpowiedź
Olka 28 października 2016 - 16:58

Przyznam, że z pigwy nie robiłam zwykle z pigwowca…. muszę kupić i zrobić tymbardziej że na pigwę mam też inne pomysły. Masz rację, do szarlotki to dobre 😉

Odpowiedź
Iwona.T 28 października 2016 - 17:21

Bardzo lubię takie dodatki do herbaty 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 28 października 2016 - 17:22

A ja własnie nigdzie nie mogę dorwać pigwy:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 29 października 2016 - 22:21

Pigwa jest cudowna. Kochamy ją za ten niezwykły owocowy smak w syropach 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 31 października 2016 - 11:24

do herbaty idealna 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 5 listopada 2019 - 14:38

A owoce można wykorzystać do ciasta 🙂

Odpowiedź
napiecyku 5 listopada 2019 - 14:45

Dokładnie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz