W zeszłym tygodniu w lokalnym sklepiku ze zdrową żywnością, zobaczyłam mały słoiczek pigwy w syropie. Zamiast kupować, postanowiłam sama zrobić kilka słoików, z owoców, które właśnie dojrzały w ogrodzie. Ekologiczne owoce pigwy, zatopione w syropie, jako dodatek do gorącej herbaty, to bardzo kusząca perspektywa 🙂
Pigwa jest bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera wiele związków mineralnych. Ponieważ jest twarda i cierpka, najbardziej sprawdza się w przetworach typu galaretki, nalewki, konfitury. Jeżeli macie możliwość, koniecznie spróbujcie tych cennych i wciąż mało popularnych owoców 🙂
Składniki / około 8 słoiczków o pojemności 150 g
-
8 dużych owoców pigwy ( 1 kg 200 g. obranej i startej pigwy )
-
400 g cukru
Pigwę obieram i ścieram na cienkie plasterki. Przekładam do miseczki.
Plasterki pigwy przesypuję cukrem, mieszam i odstawiam na 2 godziny.
Czyste i wyparzone słoiczki napełniam pigwą, dolewam sok, który puściły owoce i starannie zakręcam.
Dno większego garnka, wykładam lnianą ściereczką. Do garnka daję słoiczki i dolewam wodę do 1/2 wysokości słoików. Słoiki gotuję na bardzo małym ogniu, od zagotowania około 20 minut pod przykryciem.
Następnie odstawiam do przestudzenia. Przechowuję w chłodnym miejscu.
Owoce są doskonałym i zdrowym dodatkiem do zimowej herbaty, a także do ciast typu szarlotka. Smacznego 🙂
Uwagi :
W tym przepisie, zamiast cukru można użyć naturalnego miodu np. akacjowego lub lipowego, najlepiej płynnego.
Jesienią można jednorazowo przygotować do jednego słoika np. 2 pigwy, zalać miodem i odstawić do lodówki, bez pasteryzacji. Tak przygotowany syrop, przechowujemy nie dłużej niż tydzień.
21 komentarzy
Gorąca herbata z takim wspaniałym dodatkiem to rzeczywiście kusząca perspektywa 🙂 Ja moją dostałam z zaprzyjaźnionego ogrodu i robię podobnie 🙂
Mmmm…zapowiada się pyszna herbata po długim jesiennym spacerze:)
mam parę słoików pigwy w piwnicy,uwielbiam ją do herbaty:)
Wspaniale wygląda a herbatka z takim syropem musi być pyszna 🙂
Przetwory z pigwy to jedne z moich ulubionych. Pigwa smakuje lepiej niż “zwykła” cytryna. U mnie w tym roku niestety było strasznie mało owoców, a szkoda, bo zapasów na zimę również niewiele :/
Wspaniała, idealna na przetwory. Ja często robię z rajskich jabłuszek, ale te pestki doprowadzają mnie do szału. Pozdrawiam 🙂
Oj, Gosiu, jak kuszaca perspektywa. Ale narobilas mi smaku. Jak zawsze zreszta. Pozdrawiam serdecznie Beata
A ja się zastanawiałam co z niej zrobić :/
Uwielbiam pigwowe smaki. Bardzo chętnie bym po taki syropek do herbaty sięgnęła. Pyszny, do rozgrzewającej, jesiennej popołudniowej herbatki idealny! Chcę spróbować. Pozdrowionka serdeczne 🙂 Miłego dnia 🙂
Idealna na zimę 🙂
Zdecydowanie coś pysznego:)
Uwielbiam jej smak w herbacie 🙂
Uwielbiam herbatkę z pigwą. Dostaję zapas pigwy od babci męża na zimę 🙂
Pigwa kojarzy mi się jedynie z nalewką, a że jestem niepijąca to nawet nie wiem jak smakuje ten owoc;)
Przyznam, że z pigwy nie robiłam zwykle z pigwowca…. muszę kupić i zrobić tymbardziej że na pigwę mam też inne pomysły. Masz rację, do szarlotki to dobre 😉
Bardzo lubię takie dodatki do herbaty 🙂
A ja własnie nigdzie nie mogę dorwać pigwy:)
Pigwa jest cudowna. Kochamy ją za ten niezwykły owocowy smak w syropach 🙂
do herbaty idealna 🙂
A owoce można wykorzystać do ciasta 🙂
Dokładnie 🙂