Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kotlety z kaszy gryczanej, pieczarek i cebuli, panierowane w gryczanych otrębach. Doskonały dodatek do surówek, sosów i mięs. Ugotowaną kaszę, łączę z podduszonymi pieczarkami i cebulką. Kotlety nie mają w składzie ,,sklejacza” tj. jajka, czy mąka, dlatego należy je smażyć na patelni z nieprzywierającym dnem, nieporysowanej, inaczej kotlety mogą się rozpadać. 
Bardzo polecam, szczególnie fanom kaszy gryczanej, na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu 🙂

DSC_3970

Składniki / 4 porcje
  • 1 szklanka kaszy gryczanej ( u mnie niepalona )
  • 12 średniej wielkości pieczarek
  •   2 cebule
  •   3 ząbki czosnku
  •   1 łyżeczka tymianku
  •   1 łyżeczka oregano
  •   sól i pieprz
  •  otręby gryczane do panierki
  •  masło klarowane i olej do smażenia
Kaszę dokładnie płukam na sitku. Daję do garnka, dolewam dwie szklanki wody i dwie łyżeczki soli, wszystko mieszam i stawiam na gaz. Od zagotowania, gotuję około 15 minut i zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.
Pieczarki, cebulkę i czosnek obieram i drobno kroję. Na rozgrzany tłuszcz, daję warzywa, wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę. Pod koniec smażenia, dodaję zioła i doprawiam.
Do kaszy dodaję pieczarki z cebulką ( bez sosu ), wszystko dokładnie mieszam. W dłoniach formuję owalne kotlety. Każdy kotlet. panieruję w otrębach gryczanych. Kotlety odstawiam na 15 minut.
Na rozgrzany tłuszcz, daję kotlety i smażę krótko, z dwóch stron, na złoty kolor. Podaję z surówkami, mięsem i sosem. Smacznego 🙂

DSC_3969

DSC_4051

Powiązane posty

23 komentarze

lena 3 lutego 2016 - 11:06

nie jadłam takich,bardzo fajny pomysł:)

Odpowiedź
Ladylaura 3 lutego 2016 - 11:57

Ale się wszystko ładnie trzyma,super.

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 3 lutego 2016 - 14:30

Jaka fajna panierka, jak apetycznie wszystko wygląda! 🙂 Na takie kotleciki to skusi się nawet największy niejadek! 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 3 lutego 2016 - 15:28

pyszny przepis:)
z suróweczka muszą dopiero smakować 🙂

Odpowiedź
Ania 3 lutego 2016 - 16:08

obiad w sam raz dla mnie 🙂

Odpowiedź
rosier 3 lutego 2016 - 17:14

Bardzo lubię kaszę gryczaną, więc za przepis wielkie dzięki!

A gdybym dała 1 jajko? Tak dla sklejenia całości, bo boję się, że mogą mi się rozpaść.
Pozdrawiam. 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 lutego 2016 - 17:36

Oczywiście możesz dać, możesz dodać też trochę mąki ( obojętnie jakiej ) lub bułki tartej. Kaszę gryczaną możesz zastąpić jaglaną itd. 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 3 lutego 2016 - 18:41

My jesteśmy fankami kaszy gryczanej wiec przepis jak najbardziej dla nas 😀

Odpowiedź
Ela 3 lutego 2016 - 20:06

O,j zjadłabym takiego kotlecika !
Pozdrawiam

Odpowiedź
Madam Malonka 3 lutego 2016 - 20:49

Wyglądają super, będę próbować 🙂 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 3 lutego 2016 - 21:58

Świetne kotlety, muszę też takie zrobić niebawem 🙂

Odpowiedź
Moje Bistro 4 lutego 2016 - 01:27

Myślałam, że to batoniki! Wyglądają cudnie 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 4 lutego 2016 - 07:08

Wyglądają niemal jak batoniki musli 🙂 Ciekawe, czy i mnie się udają.

Odpowiedź
Monica 4 lutego 2016 - 08:15

Takie kotleciki są smaczne i bardzo sycące. Cudnie Ci wyszły 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedź
Jogobella .J.K. 4 lutego 2016 - 11:42

wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedź
Łukasz 4 lutego 2016 - 11:55

Estetyczne :-).

Odpowiedź
zjedz_mnie 4 lutego 2016 - 15:05

Pomysłowe te kotlety. Otręby gryczane lubię i dość często maja zastosowanie u mnie w kuchni:)

Odpowiedź
napiecyku 4 lutego 2016 - 18:01

Ja ostatnio, bardzo zasmakowałam w otrębach gryczanych 🙂

Odpowiedź
Sosna 4 lutego 2016 - 17:28

Piękne, jak sztabki złota 😀

Odpowiedź
mojamalakuchnia 4 lutego 2016 - 17:59

wyglądają zdrowo i smacznie. chętnie bym zjadła takiego kotlecika.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 5 lutego 2016 - 01:23

Fantastyczne, świetny pomysł na obiad, a jak wyglądają 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 5 lutego 2016 - 21:20

Bez mąki i bez jajka jeszcze nigdy nie robiłam. Ciekawy pomysł, chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedź
marcelina 7 lutego 2016 - 12:15

Na początku pomyślałam o batonikach 🙂 A tu kotleciki – apetycznie wyglądają 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz