Musiałam się z Wami podzielić przepisem, na wyjątkowy chleb jogurtowy. Jest to jeden z tych chlebów na drożdżach, który bardzo chętnie piekę, smakuje wszystkim bez wyjątku. Zaczyn nie wymaga całonocnej fermentacji, po prostu wszystkie składniki lądują w dzieży i są krótko wyrabiane.
Jak każdy dobry chleb, ten również powinien odpowiednio długo fermentować. Czas pieczenia, również nie jest bez znaczenia. Bardzo polecam 🙂
Przepis z książki ,,Chleb” Jeffreya Hamelmana pod nazwą Niemiecki chleb farmerski
Składniki na chleb jogurtowy na drożdżach
– 800 g mąki pszennej chlebowej ( może być orkiszowa lub tortowa )
– 108 g mąki żytniej razowej
– 635 g wody
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 17 g soli
– 65 g jogurtu z żywymi kulturami bakterii ( 1/4 szklanki )
– 5 g drożdży instant ( w oryginalnym przepisie 3 g. drożdży )
Do letniej wody dodaj drożdże, cukier i jogurt. Wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną. Dodaj mąki i sól.
Wszystko pomieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj za pomocą haka 8 minut, na pierwszej prędkości. Dzieżę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania, na 3 godziny.
Po jednej godzinie, od rozpoczęcia fermentacji, składaj ciasto. Z czterech stron rozciągaj boki ciasta i składaj do środka jak kopertę. W ty celu wsadź mokrą dłoń do dołu pojemnika, chwyć jedną stronę ciasta, podnieś wysoko ciasto i złóż na górną część cista. Czynność powtórz z czterech stron.
Po zakończeniu fermentacji wstępnej, ponownie składaj ciasto. Następnie, podziel ciasto na dwa bochenki.
Każdy bochenek daj do natłuszczonej, posypanej mąką razową foremki.
Odstaw do fermentacji końcowej, na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Przed wsadzeniem chlebków do piekarnika, dokładnie spryskaj piekarnik wodą. Piecz około 40 minut. Ja po 30 minutach pieczenia, obniżyłam temperaturę do 200 stopni. Chlebki powinny się mocno przyrumienić.
Udanych wypieków 🙂
Uwagi – Druga fermentacja, może przebiegać w koszyczkach do wyrastania lub w foremkach. Z ciasta, można upiec również jeden duży bochen.
10 komentarzy
musi być pyszny, wygląda na delikatny:)
I dokładnie taki jest 🙂 Pozdrawiam Madzia 🙂
Wygląda pięknie. Próbowałam już kilka chlebków z tej książki i nie zawsze wychodzą… choć może po prostu ja nie mam jakoś talentu piekarniczego 😉 Ale ten przepis chyba wypróbuję… 🙂
U mnie wychodzą, natomiast przy niektórych chlebach, trzeba się ściśle trzymać przepisu 🙂 Trzymam kciuki 🙂
Bardzo smakowity!
Wygląda naprawdę bardzo apetycznie. Chciałabym umieć tak piec 😉
To naprawdę nic trudnego 🙂
Musi być delikatny w smaku 🙂
Każdy domowy chlebek jest po prostu pyszny 🙂
Domowy chlebek najlepszy 🙂 Prezentuje się bardzo smakowicie 🙂