Ten pyszny sernik nie do końca jest pozbawiony mąki. Skrobię zastępują ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane. Przy miksowaniu skrobia zawarta w komórkach ziemniaków ulega rozklejeniu i tworzy kleik skrobiowy, dlatego masa ma konsystencję kleistą. Składniki można ucierać robotem, ja ucierałam ręcznie w makutrze. Można wykończyć czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Polecam !!!
Składniki
- 75dkg zmielonego sera białego
- 12,5 dag masła
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- budyń o smaku waniliowym
Wykonanie
- Ugotowane ziemniaki z serem rozbijam na gładki krem
- Ucieram cukier puder z masłem, ucierając dodaję stopniowo żółtka z masą serowo-ziemniaczaną
- Dodaję przesiany budyń z proszkiem do pieczenia
- Dodaję pianę ubitą z białek i delikatnie mieszam
- Całość przelewam do tortownicy o śr. 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W moim piekarniku piekłam godzinę w temp.170 stopni. Smacznego!!!
8 komentarzy
Pysznie wygląda,ja ugotowane ziemniaki zawsze dodaję do drożdżowego ciasta ,jest dłużej świeże,pozdrawiam.
Pozdrawiam:)
Prezentuje się wyjątkowo kusząco 🙂
Dziękuję:)
Wygląda fajnie, ale ziemniaki do sernika? hmmmm
Wygląda fajnie, ale ziemniaki do sernika? hmmmm
Dla mnie też to było nieco dziwne, ale spróbowałam i zasmakowałam:))