Jeżeli jesteś fanem zapiekanych jabłek, na pewno polubisz to łatwe ciasto z dodatkiem jabłek i cynamonu. To ciasto jest wilgotne, bardzo puszyste i delikatne, niemal biszkoptowe. Dodatkowo jest z podstawowych i łatwo dostępnych składników, tym bardziej polecam ten przepis 🙂
Składniki na ciasto z jabłkami i cynamonem /foremka średnica 22 – 24 cm.
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru + do posypania
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 mniejsze jabłka
Masło i jajka, powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek, pokrój na cieńsze kawałki i delikatnie posyp cynamonem.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Białka ubij z solą na sztywną, gęstą i puszystą pianę. Odłóż pianę na chwilę.
Miękkie masło ubijaj na puszystą masę, dodaj stopniowo żółtka i cukier puder, nadal ubijaj składniki do dokładnego połączenia.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, połącz składniki.
Na koniec, stopniowo dodaj pianę ubitą z białek. Ponownie delikatnie połącz składniki.
Dno foremki, wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę do foremki, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu, ciasno ułóż kawałki jabłek.
Daj ciasto do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Ciasto z jabłkami piecz około 45- 50 minut, do zrumienienia wierzchu ciasta. Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków, jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, ciasto jest dopieczone 🙂
Gotowe ciasto, posyp cukrem pudrem. Smacznego 🙂