Staropolska zupa z młodymi buraczkami, warzywami korzeniowymi, i z dodatkiem aromatycznych przypraw. Młode ziemniaki, możesz ugotować osobno, możesz też wkroić je prosto do garnka z warzywami. Zupę, dodatkowo można wzbogacić w jajka gotowane na twardo. Zupa z botwiną jest bogata w składniki odżywcze, a dzięki błonnikowi dobrze wpływa na trawienie i samopoczucie. Polecam taką zupę w sezonie 🙂
Składniki na wiosenną zupę z botwiną
- około 2 litry wywaru np. na szyi indyka
- 2 pęczki młodych buraków z łodyżkami i liśćmi
- 2 młode marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ząbki czosnku
- 4 -5 sztuk młodych ziemniaków
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 pełna łyżka cukru
- gwiazdka anyżu ( opcjonalnie, ja bardzo lubię anyż w barszczu )
- kilka liści laurowych, kilka nasion ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku
- 100 ml słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
- garść posiekanego koperku
Warzywa obierz ze skórki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i buraczki zetrzyj na grubych oczkach. Liście i łodyżki drobno posiekaj. Czosnek drobno pokrój.
Do gorącego wywaru daj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, liścię laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem około 25 minut, na małym ogniu. Dodaj czosnek, buraczki, łodyżki, anyż, sok z cytryny i cukier, pomieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dorzuć liście buraczków, koperek i śmietankę dla złagodzenia smaku, gotuj jeszcze chwilę, dopraw do smaku wg. uznania.
Barszczyk z botwinką, można podać z jajkiem gotowanym na twardo 🙂
Smacznego 🙂