Znakomita, pożywna i gęsta zupa gulaszowa z warzywami korzeniowymi i dużą ilością majeranku. Taką tradycyjną zupę, zrobisz ze składników dostępnych w każdym, większym sklepie spożywczym. Zamiast kroić warzywa w kostkę, ścieram je na plasterki na tarce do warzyw, to znacznie ułatwia pacę. Zupę gulaszową przygotuj koniecznie w większym garnku, na drugi dzień będzie jak znalazł 🙂
Dobra zupa gulaszowa z warzywami korzeniowymi
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 4 ziemniaki
- 2 większe marchewki
- 1 pietruszka
- 350 g pieczarek
- 400 g passaty pomidorowej
- 3 liście laurowe / 5 ziaren ziela angielskiego / 1 pełna łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Warzywa umyj i obierz. Ziemniaki pokrój na większą kostkę. Marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na tarce na plasterki. Pieczarki pokrój na grubsze plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Mięso pokrój na małe kawałki.
Na niewielkiej ilości oleju, przesmaż cebulkę, po chwili dodaj mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko pomieszaj i smaż, do czasu, kiedy mięso zmieni kolor. Dodaj dwie szklanki gorącej wody, dopraw solą i gotuj całość pod przykryciem, około 40 minut.
Dodaj jeszcze 4 szklanki gorącej wody, następnie dodaj ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotuj wszystko, około 15 minut, do miękkości warzyw.
Na koniec dodaj passatę pomidorową, majeranek i pieczarki, gotuj całość kolejne 5 – 10 minut. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dopraw bulion do smaku wg. uznania. Na talerzu, gorącą zupę gulaszową posyp posiekaną natką lub koperkiem.
Smacznego 🙂
1 komentarz
Nie ma chyba lepszej zimowej zupy 🙂