Pyszna, jesienna surówka z kapusty pekińskiej, jest bardzo soczysta i wyrazista w smaku. Ta surówka sprawdzi się do obiadu, będzie też zdrowym dodatkiem do mięs, wędlin i serów. Codzienna porcja zdrowia, z łatwo dostępnych składników 🙂
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 marchewka
- ogórek konserwowy lub kiszony
- 1/2 białej cebuli
- kilka gałązek pietruszki
- 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
Liście kapusty dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij grubsze części i posiekaj na wąskie paseczki.
Marchewkę obierz, zetrzyj na mniejszych oczkach, dodaj do kapusty. Kapustę z marchewką, posyp delikatnie solą, następnie ugniataj chwilę w dłoni do czasu, kiedy puści sok.
Dorzuć cebulę, pokrojoną na małe kawałki. Dodaj również ogórek, starty na dużych oczkach. Całość dokładnie pomieszaj.
Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i sos z jogurtu i majonezu, całość posyp świeżo zmielonym pieprzem, pomieszaj 🙂
Smacznego 🙂
Uwagi – jeżeli lubisz bardziej ostre smaki, dodaj ogórek konserwowy z papryczką chili.
2 komentarze
Taka surówka jest przepyszna 🙂
Lubię takie proste dodatki do obiadu.