Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Prosty sernik na zimno w małej tortownicy

Prosty sernik na zimno w małej tortownicy

autor admin
Prosty sernik na zimno w małej tortownicy
Print Friendly, PDF & Email

Naprawdę łatwy sernik na zimno z małej tortownicy, z borówkami i galaretką. Do zrobienia sernika, wystarczy 500 g zmielonego sera na serniki, dwie galaretki i owoce. Na spód daj małe, lub mini biszkopty Andante, kupisz je w większych dyskontach, to znacznie ułatwi pracę.

Sernik jest przyjemnie chłodny, aromatyczny, z małą ilością cukru, można śmiało zgrzeszyć 😀

Prosty sernik na zimno w małej tortownicy

Składniki na sernik na zimno / tortownica średnica 20 cm.

  • około 30 sztuk małych biszkoptów Andante
  • 3/4 szklanki wrzątku + 1 galaretka rubinowa ( ciemny róż )
  • 500 g sera na serniki
  • 2 niepełne szklanki wrzątku + 1 galaretka owocowa
  • około 300 g borówek lub innych owoców jagodowych

Dno tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty ułóż ciasno, na dnie tortownicy.

Galaretkę rubinową wsyp do małej miseczki, dodaj 3/4 szklanki wrzątku, dokładnie pomieszaj. Zostaw do schłodzenia.

Tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę, dokładnie połącz z serem. Można użyć miksera, lub rózgi kuchennej. Masę serową, przelej na biszkopty, wyrównaj powierzchnię. Całość daj do lodówki, do całkowitego stężenia.

Teraz rozpuść galaretkę owocową, w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Zostaw do schłodzenia.

Owoce umyj pod bieżącą wodą, zostaw do osączenia.

Osączone owoce, przełóż na masę serową, na owoce wyłóż tężejącą galaretkę owocową.

Całość daj do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Sernik przechowuj w lodówce.

Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

3 komentarze

Królowa Karo 9 lipca 2023 - 13:31

Ale pyszności! Idealny na te upały!

Odpowiedź
Di bloguje 14 lipca 2023 - 15:39

Obłędne ciacho <3

Odpowiedź
Maminek kulinarny 3 grudnia 2023 - 18:10

Cudowne wspomnienie lata:)
Szczególnie teraz kiedy dookoła śnieg po kolana a na termometrze minus 8:)
Pozdrawiam cieplutko

Odpowiedź

Zostaw komentarz