Na pewno polubisz to danie – świeże, wiosenne warzywa w pysznym sosie słodko – kwaśnym. Potrawa robi się szybko, na początku smażę kurczaka, następnie dodaję warzywa, na końcu na patelni lądują połączone składniki na sos słodko – kwaśny. Kurczak z warzywami w sosie słodko – kwaśnym, najbardziej smakuje z ryżem, lub z makaronem 🙂
Składniki na kurczaka z warzywami
- 1 większy filet kurczaka
- 1 młoda cukinia pokrojona na plasterki
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 2 małe marchewki pokrojone na plasterki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- sól i pieprz do smaku
- świeżo posiekana cebulka dymka
- olej do smażenia
Składniki na sos słodko – kwaśny
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki ketchupu
Pierś kurczaka pokrój na małą kostkę. Delikatnie posyp solą i pieprzem, pomieszaj.
Na dnie większej patelni, rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę i czosnek. Całość smaż do czasu, kiedy cebula odparuje wodę, dodaj mięso kurczaka. Kurczaka smaż około 20 minut, mieszając od czasu, do czasu. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Dodaj marchewkę, paprykę i cukinię, smaż kolejne 5 – 8 minut. Warzywa powinny zostać al’dente.
W filiżance, dokładnie pomieszaj sos sojowy, ocet winny, ketchup i miód. Na koniec dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie połącz składniki małą rózgą kuchenną. Sos oddaj do mięsa i warzyw, całość pomieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę.
Podawaj z ryżem lub z makaronem, można posypać cebulką dymką, za każdym razem pycha 😀
Uwagi – mąka kukurydziana zagęści sos, ale nie jest konieczna.