Home Dania i dodatki Kurczak z cukinią i marchewką w sosie słodko – kwaśnym

Kurczak z cukinią i marchewką w sosie słodko – kwaśnym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Na pewno polubisz to danie – świeże, wiosenne warzywa w pysznym sosie słodko – kwaśnym. Potrawa robi się szybko, na początku smażę kurczaka, następnie dodaję warzywa, na końcu na patelni lądują połączone składniki na sos słodko – kwaśny. Kurczak z warzywami w sosie słodko – kwaśnym, najbardziej smakuje z ryżem, lub z makaronem 🙂

Kurczak z cukinią i marchewką w sosie słodko-kwaśnym

Składniki na kurczaka z warzywami

  • 1 większy filet kurczaka
  • 1 młoda cukinia pokrojona na plasterki
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 2 małe marchewki pokrojone na plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • świeżo posiekana cebulka dymka
  • olej do smażenia

Składniki na sos słodko – kwaśny

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki ketchupu

Pierś kurczaka pokrój na małą kostkę. Delikatnie posyp solą i pieprzem, pomieszaj.

Na dnie większej patelni, rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę i czosnek. Całość smaż do czasu, kiedy cebula odparuje wodę, dodaj mięso kurczaka. Kurczaka smaż około 20 minut, mieszając od czasu, do czasu. W razie potrzeby dolej trochę wody.

Dodaj marchewkę, paprykę i cukinię, smaż kolejne 5 – 8 minut.  Warzywa powinny zostać al’dente.

W filiżance, dokładnie pomieszaj sos sojowy, ocet winny, ketchup i miód. Na koniec dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie połącz składniki małą rózgą kuchenną. Sos oddaj do mięsa i warzyw, całość pomieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę.

Podawaj z ryżem lub z makaronem, można posypać cebulką dymką, za każdym razem pycha 😀

Uwagi – mąka kukurydziana zagęści sos, ale nie jest konieczna.

 

Powiązane posty

Zostaw komentarz