Wiosenna, smaczna i chrupiąca surówka do obiadu i do grilla. Możesz ją przyrządzić z młodej – białej kapusty, ale sprawdzi się również kapusta pekińska. Kapustę pekińską drobno pokrój ostrym nożem, natomiast do krojenia białej kapusty, warto wykorzystać specjalną tarkę, która odpowiednio rozdrobni liście.
Pyszną surówkę z pekińskiej kapusty, polecam do niedzielnego obiadu 🙂
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej
- 1 mała kapusta pekińska ( może być również kapusta biała )
- 1/2 cebuli cukrowej
- mała puszka kukurydzy
- 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
- 1 łyżka octu winnego
- łyżeczka ulubionej musztardy
- łyżeczka miodu lub cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Z kapusty usuń wierzchnie liście, przekrój ją na pół. Każdą połowę umyj pod bieżącą wodą, osącz i drobno posiekaj ostrym nożem. Posiekane liście daj do miseczki, dodaj sól, pomieszaj lekko ugniatając dłonią. Odstaw na 10 minut.
Cebulę drobno posiekaj.
Do filiżanki daj oliwę, musztardę, miód i ocet winny. Wszystko energicznie pomieszaj.
Z kapusty odciśnij nadmiar wody, dodaj koperek, cebulę i kukurydzę, całość pomieszaj. Od razu podawaj.
Smacznego 🙂
1 komentarz
U mnie surówka obowiązkowo do obiadu. Teraz kupuję już młodą białą kapustę