Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Ciasto biszkoptowe z masą truskawkową

Ciasto biszkoptowe z masą truskawkową

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto, do którego na pewno często będę wracać, w sezonie na owoce jagodowe. Delikatny biszkopt, nasączony cytrynową herbatą, przełożony masą z truskawek, jogurtu i galaretki. Masa truskawkowa, jest bardzo prosta do zrobienia – miksuję truskawki, podgrzewam i w gorącej masie rozpuszczam galaretki, jeszcze tylko dodaję jogurt i pyszna masa gotowa.

Ciasto trzymam w lodówce, jest więc zimne i orzeźwiające, idealne ciasto z truskawkami na upalne lato 🙂

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką

Składniki na ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką / foremka 24 x 24cm

Składniki na biszkopt
  • 5 większych jaj w temp. pokojowej
  • 190 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 5 łyżek oleju w temp. pokojowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie
  • 3/4 szklanki mocnego naparu herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

Jajka ubij na lekką pianę, następnie stopniowo dosypuj cukier i nadal ubijaj na większych obrotach do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być bardzo gęsta, puszysta i lśniąca.

Następnie dodaj 5 łyżek oleju w temperaturze pokojowej, i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia składników.

Masę przełóż na blaszkę, szpatułką wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz około 4o minut, w temperaturze 180 stopni do czasu, kiedy wierzch biszkoptu się przyrumieni, a boki odejdą od blaszki.

Gotowy biszkopt ostrożnie wyciąg z piekarnika, odstaw do schłodzenia. Schłodzony biszkopt, przekrój na dwa równe blaty.

Składniki na masę truskawkową

  • 600 g truskawek
  • 400 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym

Truskawki myję, usuwam szypułki i dokładnie miksuję. Masę truskawkową mocno podgrzewam, do gorącej masy wsypuję galaretki, dokładnie mieszam do czasu, kiedy proszek się rozpuści. Masa z galaretkami, nie może się zagotować, ponieważ żelatyna starci swoje właściwości.

Do masy truskawkowej, stopniowo dodaję jogurt i mieszam. Całość odstawiam w chłodne miejsce, do lekkiego stężenia.

Biszkopty delikatnie nasączam naparem z herbaty i cytryny.

Tężejącą, ale wciąż plastyczną masę, przekładam na dolny biszkopt, przykrywam drugim biszkoptem i lekko dociskam. Całość daję do lodówki, na kilka godzin, do dokładnego stężenia masy truskawkowej.

Biszkopt z masą truskawkową i galaretką, przechowuję w lodówce. Koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂

Smacznego 🙂

 

 

 

Powiązane posty

3 komentarze

Maminek kulinarny 25 czerwca 2023 - 21:17

Wygląda pyszotnie!
Lekkie ,puszyste i jeszcze z truskawkowym smaczkiem.
Super!

Odpowiedź
Justyna 26 czerwca 2023 - 12:51

Truskaweczki w każdej formie są pyszne. Dzięki za przepis i inspiracje.

Odpowiedź
admin 30 czerwca 2023 - 20:26

Pozdrowienia 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz