Często pytacie o przepis na mały tort, taki na osiem porcji. Dzisiaj upiekłam taki właśnie torcik pistacjowy, biszkopt delikatny jak chmurka i masa z masłem pistacjowym. Tort bardzo smaczny, dla przełamania słodyczy, zrobiłam poncz z sokiem cytryny. Masło pistacjowe sprawia, że tort ma ciekawy, nietypowy smak.
Masło i pasta pistacjowa, to produkt bardzo popularny w Grecji, czy we Włoszech. Przetwory z pistacji, kupisz również w sklepach internetowych z oryginalnymi włoskimi produktami. Z czystym sercem, mogę polecić stronę SchroniskoBukowina.pl, zamówisz tam lokalne produkty najwyższej jakości, oraz produkty importowane bezpośrednio od włoskich producentów. SchroniskoBukowina, to sklep stacjonarny, internetowy, hurtownia produktów włoskich, oraz znakomita restauracja w sercu Bukowiny Tatrzańskiej 🙂
Składniki na mały torcik pistacjowy / tortownica średnica 20 cm.
Składniki na biszkopt
- 120 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 mniejsze jajka ( 3 duże )
Nasączenie
- 1/2 szklanki mocnego naparu czarnej herbaty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na średnich obrotach na pianę, dodaję cukier i ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.
Na dno tortownicy o średnicy 20 cm. daję papier do pieczenia. Najlepiej papier położyć na spodzie, następnie zacisnąć boki tortownicy i papier, który odstaje odciąć nożyczkami. Boki tortownicy, smaruję tłuszczem. Masę ostrożnie przelewam do tortownicy, szpatułką wyrównuję powierzchnię. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut, w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Wierzch biszkoptu, powinien się wyraźnie zarumienić. Gotowy biszkopt odstawiam do wystudzenia, następnie kroję na dwa blaty.
Biszkoptowe blaty, delikatnie nasączam naparem herbaty z cytryną.
Masa pistacjowa z mascarpone
- 200 g schłodzonego serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki mocno schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 pełne łyżki masła pistacjowego
Dodatkowo – garść orzechów pistacjowych na wierzch tortu.
Mascarpone, cukier puder i kremówkę, miksuję na większych obrotach, do czasu, kiedy masa zwiększy objętość. Masło pistacjowe mieszam po otwarciu słoiczka, dodaję dwie pełne łyżki do masy, całość delikatnie mieszam. Opcjonalnie, można dodać śmietan- fix.
Biszkoptowe blaty, przekładam połową masy. Drugą połowę, daję na wierzch tortu. Orzechy drobno siekam i rozkładam w dowolny sposób. Tort przechowuję w lodówce, masa ładnie się stabilizuje po mocnym schłodzeniu 🙂
Smacznego 🙂
Wpis sponsorowany
5 komentarzy
Pysznie wygląda 😀
istna rozpusta!
Co prawda same pistacje uwielbiam, ale pasty ani masła pistacjowego nigdy nie próbowałam, zresztą nawet nigdy o nich nie słyszałam! Uwielbiam próbować nowych smaków, także będę musiała przy najbliższej okazji (jak już kupię potrzebne produkty) wypróbować Twój przepis. Naprawdę jestem ciekawa tego smaku, szczególnie, że są tu tak nietypowe składniki. Mam nadzieję, że będziesz często publikowała takie “nowości”, a ja widzę, że będę musiała przejrzeć też wiele poprzednich przepisów, które opisałaś 😉 Dziękuję!
Dziękuję za miły komentarz i zapraszam 🙂
Rewelacja!