Dobra, rozgrzewająca i zdrowa zupa na jesienne popołudnia, z kalafiorem, groszkiem i mięsem kurczaka. Na początek przygotuj bulion z warzyw i mięsa, a następnie dodaj resztę składników. Takie zupy, warto zrobić w większym garnku i pozostałą część zamrozić, lub zostawić na następny dzień 🙂
Zupa rosołowa z kurczakiem i warzywami
- około 3 litry wody
- 1/2 małego kurczaka
- 100 g ryżu
- 1 por ( jasna i jasnozielona część )
- 250 g mrożonego groszku ( wcześniej groszek należy rozmrozić )
- 1/2 kalafiora
- 2 mniejsze marchewki
- 1 pietruszka
- kilka łyżek śmietany do zup ( opcjonalnie )
- 3 liście laurowe / 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka gałązek pietruszki / selera / lubczyku
- garść świeżo posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Do zimnej wody, daj czyste mięso, dołóż związane zielone gałązki ziół i naciętego wzdłuż pora, oraz marchewki i pietruszkę, pokrojone w kostkę lub w plasterki. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryj pokrywką i gotuj, od zagotowania około 70 minut na małym ogniu. Mięso powinno być zupełnie miękkie i powinno odchodzić od kości.
Teraz wyciąg mięso z wywaru, razem z ziołami i porem. Mięso zostaw do schłodzenia, zioła wyrzuć.
Do wywaru daj kalafiora, pokrojonego na małe różyczki, groszek i opłukany wcześniej ryż. Całość gotuj na małym ogniu.
Mięso z kurczaka, oczyść z kości i również dodaj do wywaru. Całość gotuj do czasu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.
Na koniec, dopraw zupę do smaku, dodaj koperek i śmietanę ( jeżeli używasz ).
Smacznego 🙂