Wspaniała zupa z letnimi warzywami, jest zawsze miło widziana. Zamiast jarmużu, możesz dodać posiekane liście włoskiej kapusty. Jest tu jeszcze marchewka, cebula, pomidory i biała fasolka. Całość smakuje z oliwą i grzankami.
Lekka zupa w stylu włoskim gotowa. Smacznego 🙂
Składniki na włoską zupę z jarmużem
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory, lub 3 łyżki przecieru z pomidorów
- 3 młode liście jarmużu lub kapusty włoskiej
- puszka białej fasolki
- duża szczypta rozmarynu i tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 kromki czerstwego chleba na zakwasie
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na plasterki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Liście jarmużu, podziel na mniejsze kawałki. Fasolkę opłucz z zalewy i osącz na sitku.
W garnku z grubym dnem, rozgrzej 4 łyżki oliwy, dodaj cebulę, zioła, czosnek, ziemniaki i marchewkę. Całość smaż mieszając, około 7 minut.
Kiedy warzywa lekko się zarumienią, dodaj pomidory i fasolkę. Po chwili, dodaj trochę ponad 1 litr wody. Całość gotuj około 20 minut, do czasu, kiedy warzywa będą miękkie.
Na koniec dodaj liście jarmużu, gotuj chwilę do czasu, kiedy liście lekko zwiędną. Zupę dopraw do smaku. Podawaj z łyżką oliwy, oraz z kromką czerstwego chleba.
Włosi dają do zupy czerstwy chleb razowy, ten w zupie mięknie i zagęszcza bulion. Można również zrobić z chleba grzanki, natrzeć je ząbkiem czosnku i zanurzyć w zupie. Jest pysznie !!!
Smacznego 🙂
3 komentarze
Nigdy takiej nie jadłam.
Ciekawa i smakowita zupka 🙂
Ależ tu pysznie dzisiaj! Uwielbiam takie warzywne zupki!