Orkisz, to prastare zboże, które zachowało swoją pierwotną formę, ponieważ w odróżnieniu od innych, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym. Orkisz w medycynie Hildegardy, był podstawowym produktem odżywczym i jednocześnie leczniczym. Dzięki ponownemu odkryciu nauk Hildegardy, do łask wrócił również orkisz. Dzisiaj mamy pewność, że mniszka wyprzedzała swoją epokę o wieki.
Dzięki współczesnym badaniom naukowym wiemy, że w porównaniu z innymi zbożami, orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka (o innej strukturze niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych, elektrolitów i witamin. Zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach, Thiocyanat – ważny element wzmacniający i budujący system immunologiczny, wzrostu komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Badania naukowe dowiodły, że właśnie dzięki wysokiej zawartości tego elementu, orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju.
Zapraszam na prosty przepis, na deserowe ciasteczka z orkiszu. Ciastka bardzo dobrze się przechowują, długo zachowują świeżość, są aromatyczne, a przy tym wg. zapewnień Hildegardy mają korzystny wpływ na nasze zdrowie i nastrój 🙂
Składniki na ciasteczka orkiszowe wg. św. Hildegardy
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 duże jajko
- 100 g masła
- 80 g. mielonych migdałów
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 zmielone goździki ( można utłuc w moździerzu )
- 3 – 4 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie )
Wszystkie składniki posiekaj, lub zagnieć w dłoniach na gładkie ciasto. Ciasto będzie dość sypkie, ze względu na małą ilość tłuszczu, w razie potrzeby, można dodać mleko lub zimną wodę. Ciasto owiń folią spożywczą i daj do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie, odrywaj z ciasta mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj na posypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm. Kieliszkiem do wina, lub wybraną foremką, wycinaj ciasteczka. Ciastka układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 20 – 25 minut, aż się lekko zarumienią.
Po wystudzeniu, przełóż do słoja lub puszki. Jedz nie więcej niż 5 sztuk dziennie, dzieci 3 sztuki – wg. zaleceń Hildegardy 🙂
Smacznego 🙂
Bibliografia –> Klik
6 komentarzy
Dawno nie piekłam ciasteczek, narobiłaś mi apetytu!
Polecam z orkiszu 🙂
Bardzo ciekawie napisany post:) I takie pyszne ciasteczka, super:)
<3
Ciekawa propozycja, a z migdałami coś dla mnie
Orkiszowe ciasteczka to zdrowy zamiennik zwykłych ciastek dostępnych w sklepach, szczególnie jeżeli wykonamy je samodzielnie. Są idealnie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych smakoszy. Zawierają więcej witamin i mikroelementów, dlatego warto włączyć je do diety, szczególnie gdy mamy ochotę na małe co nieco