Klasyczna potrawa dla fanów ryżu gotowanego na mleku, z dodatkiem prażonych jabłek. Potrawa lekkostrawna, dobra na poświąteczno – sylwestrowy czas 🙂
Składniki na lekki ryż z prażonymi jabłkami
- 200 g białego ryżu ( np. parboiled )
- 1 pełna szklanka mleka
- 1 pełna szklanka wody
- 2 łyżki masła
- 3 jabłka
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )
- 2 płaskie łyżeczki soli
Ryż daj do garnka, nalej wodę, opłucz ryż i wylej wodę. Czynność powtarzaj do czasu, kiedy woda będzie czysta i klarowna.
Do ryżu, dolej szklankę wody i szklankę mleka, dodaj sól. Całość postaw na gaz, kiedy płyn się zagotuje, zmniejsz gaz do minimum. Gotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu. W trakcie gotowania, dodaj łyżkę masła, pomieszaj.
Ryż powinien napęcznieć i wchłonąć cały płyn.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj jabłka.
Duś jabłka pod przykryciem do miękkości, mieszając od czasu, do czasu, dodaj łyżeczkę cynamonu. Jeżeli jabłka nie są soczyste, można dolać trochę wody. W razie potrzeby, jeżeli jabłka nie są słodkie, dodaj trochę cukru.
Gotowy ryż, podaj z jabłkami, całość delikatnie posyp cynamonem. Zajadaj na ciepło. Smacznego 🙂
4 komentarze
Uwielbiam na śniadanie lub kolację
U nas głównie obiady 🙂
u mnie też często po świętach gości:)
bardzo lubię taki ryż