Sernik tradycyjny, czyli bez dodatku proszku budyniowego, białej czekolady i innych cuda – wianków 🙂 Ten sernik nie jest zbity, jest bardzo miękki, delikatny, rozpływa się w ustach. Polecam na deser dla całej rodziny i na każdą okazję 🙂
Składniki na sernik tradycyjny / tortownica o średnicy 24 cm.
- 1 kg sera z wiaderka
- 100 g miękkiego masła
- 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- duża garść rodzynek
- cukier z prawdziwą wanilią
- rum lub likier do namoczenia rodzynek ( opcjonalnie )
- szczypta soli
Miękkie masło ucieraj na gładką masę, stopniowo dodawaj cukier zwykły / z wanilią i żółtka.
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli.
Do masy maślanej, stopniowo dodawaj ser, następnie namoczone rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Na koniec, partiami dodaj pianę ubitą z białek.
Całość bardzo delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
Dno tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia, a boki tortownicy posmaruj masłem.
Masę serową, przełóż do tortownicy. Na dno piekarnika, daj żaroodporne naczynie, do połowy wypełnione gorącą wodą.
Sernik pieczemy około 60 – 70 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowy sernik, zostawiam w uchylonym piekarniku, na około 20 minut. Następnie wyciągam i zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Sernik przechowuję w chłodnym miejscu, najbardziej smakuje na zimno. Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Uwagi – do sernika można dodać 1/4 szklanki rumu lub likieru, w którym moczyły się rodzynki.
12 komentarzy
Taki tradycyjny też jest pyszny 😀
Oczywiście, ja często wracam do tego przepisu 🙂
uwielbiam! koniecznie z masą rodzynek!
Również lubimy rodzynki w serniku 🙂
Uwielbiam sernik z rodzynkami, niestety póki co to luksus, bo junior nie je rodzynek, więc muszę z nich rezygnować.
Nie wyobrażam sobie Świątecznego stołu bez tradycyjnego sernika. Oczywiście z masą rodzynek.
Dawno nie jadłam tradycyjnego sernika. Twówybląda przepysznie!
Dziękuję Patrycja 🙂
Kocham serniki i chętnie wyprobuję ten przepis 🙂
🙂
Dzień dobry, ile czasu moczyć rodzynki w rumie? pozdrawiam 🙂
Około 30 minut, można dłużej 🙂