Wybierając makaron do obiadu, często sięgam po makaron z twardej odmiany pszenicy durum – semoliny. Makaron z semoliny ma wiele zalet, nie rozgotowuje się, ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych i ma niższy indeks glikemiczny, w porównaniu z makaronami ze zwykłej pszenicy.
To z pszenicy durum, powstaje najwyższej klasy włoski makaron.
Ciasto z mąki semoliny, jest bardzo przyjemne w obróbce, składniki łączą się bez trudu, ciasto jest elastyczne i miękkie. Makaron bardzo plastyczny. Wystarczy połączyć kilka składników, rozwałkować ciasto i pociąć na szerokie paski, makaron z semoliny gotowy 🙂
Makaron wstążki z semoliny, możesz podać na wiele sposobów np. w sosie pieczarkowym, szpinakowym z czosnkiem, czy na słodko z twarogiem, jogurtem i topionym masłem. Polecam ten przepis do wypróbowania 🙂
Składniki na domowy makaron z semoliny
– 200 g mąki Semolina Kuchnie Świata
– 100 g mąki pszennej
– 2 małe jajka
– 1 łyżka oliwy
– 1/2 łyżeczka soli
– około 1/2 filiżanki letniej wody
Mąki daj do miseczki, dodaj sól. Składniki pomieszaj.
Dodaj jajka i oliwę, mieszaj łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ręką.
Stopniowo dolewaj wodę, dodaj tyle wody, żeby powstało elastyczne i zwarte ciasto.
Gotowe ciasto daj do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Podziel ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkuj na posypanym mąką blacie, zostaw rozwałkowane ciasto na 20 minut do wysuszenia, płaty potnij na paski o grubości około 1.5 cm.
Makaron gotuj w lekko posolonym wrzątku, podaj jak lubisz. Smakosze, mogą pokusić się o inny kształt makaronu np. makaron w formie włoskich kluseczek gnocchi.
Nadmiar makaronu, można zwinąć w gniazdka, dokładnie wysuszyć i schować do papierowej torebki. Smacznego 🙂
Wpis we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
1 komentarz
muszę i ja się wreszcie zabrać za makaron