Bardzo delikatne kotlety mielone z dodatkiem młodej, białej kapusty. Kapustę, należy drobno poszatkować i połączyć z mielonym mięsem.
Wiele kuchni świata, wyróżnia się klopsami z dodatkiem warzyw, są szczególnie popularne w kuchni bałkańskiej i arabskiej. Najczęściej są nadziewane papryką, porem, cukinią i całym wachlarzem aromatycznych ziół i przypraw.
Można je delikatnie smażyć, lub ugotować w sosie pomidorowym.
Do moich “gołąbkowych” kotletów mielonych, sos pomidorowy będzie idealny. Kotlety smakują również z letnią sałatką i młodymi ziemniakami 🙂
Bardzo polecam 🙂
Składniki na kotlety mielone z białą kapustą / około 12 sztuk
– 500 g mięsa np. udziec indyka
– 400 g białej kapusty drobno poszatkowanej
– 4 łyżki kaszy manny ( u mnie semolina ) + kasza do panierki
– 1 cebula pokrojona w piórka
– 3 ząbki czosnku
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka przyprawy gyros
– sos pomidorowy ( opcjonalnie )
Cebulę podsmaż na złoty kolor. Mięso przepuść dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem, zmiel razem z cebulą i czosnkiem.
Wszystkie składniki daj do miseczki. Dłonią wyrabiaj składniki, do momentu otrzymania zwartej masy. Jeżeli masa wciąż będzie się kleić, dosyp trochę kaszy.
W dłoniach uformuj małe, okrągłe kotlety. Kotlety obtocz w kaszy mannie.
Na dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej olej lub masło klarowane. Klopsy smaż na lekko złoty kolor z każdej strony.
Dolej szklankę wody, bulionu lub sos pomidorowy. Duś około 40 minut, na małym ogniu pod przykryciem.
Podaj z ryżem, lub z młodymi ziemniakami.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
super pomysł:)
Pozdrawiam Madzia 🙂
Bardzo ciekawy przepis 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Świetny pomysł i pyszne połączenie 🙂 Obiad pierwsza klasa.