Czas odczarować tradycyjne kotlety 🙂 Delikatne kotleciki drobiowe w panierce z mąki ryżowej, znakomicie wpisują się w klimat niedzielnego obiadu. Grubsze piersi kurczaka, warto przekroić na dwa cieńsze płaty i dodatkowo podzielić na mniejsze kawałki. Kotlety są delikatne, lekko ostre, takie jak lubimy. Jako dodatek wybrałam surówkę colesław. Bardzo polecam 🙂
Składniki na kotleciki w mące ryżowej
– 3 małe piersi z kurczaka
– 1 duże jajko
– 4 łyżki mąki ryżowej
– 3 łyżki gęstego jogurtu
– 2 ząbki czosnku
– spora szczypta ostrej papryczki
– płaska łyżeczka kurkumy
– 3 łyżki oleju
– sól
– olej do smażenia
Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Duże piersi, przekrój na dwa cieńsze płaty. Każdy płat podziel na mniejsze kawałki. Delikatnie posyp solą.
Do miseczki dodaj jajko, papryczkę, kurkumę i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną.
Dodaj jogurt, mąkę i olej. Ponownie starannie pomieszaj składniki.
Kotlety zanurzaj w panierce i wszystkie przełóż do jednego naczynia. Daj do lodówki na 1 – 2 godziny.
Kotlety kładź na rozgrzany olej i smaż na małym ogniu, na rumiano z każdej strony. Gotowe filety, układaj na papierowym ręczniku, do osączenia.
Od razu podawaj 🙂 Smacznego 🙂
4 komentarze
bardzo fajny przepis!
Dziękuję Madzia 🙂
I super, bardzo udane odczarowanie
Całość bardzo smakowita!