Ten przepis początkowo miał nie trafić na bloga, ponieważ z braku czasu, robiłam ten chleb w pośpiechu i niezbyt starannie. Ale wygląd i smak, tak pozytywnie nas zaskoczył, że z przyjemnością dzielę się przepisem.
Chleb ma miękką skórkę i bardzo delikatny, elastyczny miękisz. Charakterystyczny smak suszonych pomidorów sprawia, że chleb fantastycznie smakuje z dodatkiem samego masła lub naturalnego twarogu 🙂 Serdecznie polecam 🙂
Składniki na dobry chleb z suszonymi pomidorami
– 350 g mąki pszennej typ 550
– 100 g mąki pszennej chlebowej typ 1050
– 250 g aktywnego zakwasu żytniego ( zakwas powinien być dokarmiany 12 godzin wcześniej )
– 250 g letniej wody
– 1 pełna łyżeczka soli
– 6 listków suszonych pomidorów z torebki ( drobno pokrojonych )
Do misy wsyp mąki i sól, pomieszaj składniki.
Dodaj zakwas i wodę. Składniki wyrabiaj za pomocą haka, około 8 minut. Pod koniec wyrabiania, dodaj pomidory. Ciasto powinno być średnio ścisłe.
Misę przykryj folią spożywczą i odstaw do fermentacji wstępnej na 3 godziny.
W czasie fermentacji 2 razy co 60 minut, składaj ciasto. Z czterech stron rozciągaj boki ciasta i składaj do środka jak kopertę. W tym celu wsadź mokrą dłoń do dołu misy, chwyć jedną stronę ciasta, podnieś wysoko ciasto i złóż na górną część cista. Czynność powtórz z czterech stron.
Po zakończeniu fermentacji wstępnej, przełóż ciasto do foremki. U mnie żaroodporna foremka ceramiczna.
Ciasto delikatnie posyp mąką, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do fermentacji końcowej na 1 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzej do 240 stopni.
Przed wsadzeniem chleba, dokładnie spryskaj piekarnik wodą. Chleb pieczemy około 50 minut, do mocnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia, można zmniejszyć temperaturę do 220 – 200 stopni. Smacznego 🙂
7 komentarzy
bardzo dobry chleb!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Super pomysł z tymi pomidorami!
Super chlebek, dodatek suszonych pomidorów, to świetny pomysł 🙂
Pomidory, zdecydowanie ożywiają smak chleba 🙂
Nie ma to jak domowy chlebek 😀
Domowy z mąki ekologicznej, najlepszy 🙂