Bajecznie proste i smaczne babeczki z truskawkami i z nutą migdałową. Przygotujesz je w kilka minut, na pieczenie trzeba przeznaczyć 15 -20 minut. Polecam do śniadaniówki i na deser, będą idealne na Dzień Dziecka dla małych łasuchów 🙂
Składniki na babeczki z truskawkami / 11 sztuk
– 2 szklanki mąki pszennej ( tortowa, orkiszowa lub chlebowa )
– 1/2 szklanki oleju np. z pestek winogron
– 1 szklanka maślanki
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
– 12 średniej wielkości truskawek
– garść płatków migdałowych
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.
Przygotuj dwie miseczki. W jednej wymieszaj mokre składniki, w drugiej suche. Połącz wszystkie składniki, dodaj aromat migdałowy.
Do masy dodaj kawałki truskawek, delikatnie wymieszaj. Foremki na muffiny, napełnij masą do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułóż płatki migdałów
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Babeczki piecz około 15 minut, do mocnego zrumienienia. Wystudź na kratce.
Smacznego 🙂
Uwagi – Kawałki truskawek można ułożyć na wierzchu babeczek i lekko wcisnąć w masę.Babeczki bardzo rosną podczas pieczenia, wygodniej będzie ułożyć je na blaszce, niż na ażurowej kratce.
6 komentarzy
Jeszcze nie kupiłam truskawek, ale już mam w głowie pomysł na wypiek.
Babeczki mi się marzą….
Polecam serdecznie i pozdrawiam 🙂
pyszności!
bardzo apetyczne babeczki 😉
Lecę po truskawki 😉
Babeczki mega apetyczne 😀