Home Dania i dodatki Dobry chleb na zakwasie

Dobry chleb na zakwasie

autor admin
Dobry chleb na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Smaczny chleb na zakwasie z grubą, chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. To dość znany przepis Hamelmana, na słynny chleb z Vermont. Wypiek chleba, wymaga czasu i uwagi, ale efekt wart jest każdego wysiłku 🙂

Składniki na chleb z Vermont

Składniki na zaczyn

– 140 g mąki chlebowej pszennej
– 170 g wody
– 2 łyżki aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego ( dokarmionego 12 godzin wcześniej )

Składniki na ciasto właściwe

– 810 g. mąki pszennej chlebowej
– 90 g mąki pszennej razowej
– 590 g wody
– 20 g soli
– zaczyn ( jak wyżej )
– 1/2 łyżeczka drożdży instant ( opcjonalnie )

Składniki na zaczyn, dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin.

Wszystkie składniki na chleb właściwy ( oprócz soli ), daj do misy i połącz w postrzępioną masę. Odstaw na około 30 minut.

Powierzchnię ciasta posyp solą. Wyrabiaj na drugiej prędkości hakiem lub w dłoniach, około 2 -3 minuty.

Misę przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrastania, na 2 – 2,5 godziny. W tym czasie, dwa razy ( co 50 minut ) składaj ciasto. W tym celu, rozciągnij brzegi ciasta z czterech stron i złóż do środka jak kopertę.

Wyrośnięte ciasto, wyłóż na blat i uformuj dwa małe, lub jeden duży bochen. Daj do koszyczka do wyrastania na 2 – 2,5 godziny, łączeniem do góry. Piekarnik nagrzej do 240 stopni.

Chlebek piekłam w żaroodpornym, nagrzanym naczyniu. Przed wsadzeniem chleba, piekarnik dokładnie spryskałam wodą. Piekłam 25 minut w temp. 240 i 20 minut. w temp. 210 stopni, do mocnego zrumienienia.

Udanych wypieków 🙂

Podrzucam filmik, na którym widać jak wygląda składanie i formowanie chleba. Zobacz tutaj –> Klik

Dobry chleb na zakwasie

Powiązane posty

7 komentarzy

Patrycja Reszko 18 kwietnia 2020 - 14:37

Ale smakowity!

Odpowiedź
napiecyku 18 kwietnia 2020 - 16:48

Mój ulubiony 🙂

Odpowiedź
Magdalena 18 kwietnia 2020 - 15:05

jaki pyszny!

Odpowiedź
Katarzyna 19 kwietnia 2020 - 14:42

Smakowity chlebuś 🙂

Odpowiedź
Magda Keller 19 kwietnia 2020 - 20:20

Przepięknie wygląda ten chleb 🙂

Odpowiedź
napiecyku 19 kwietnia 2020 - 21:44

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 21 kwietnia 2020 - 09:40

Oj widać, że smaczny i ten środek, a do tego skórka chrupiąca 🙂 Mniami

Odpowiedź

Zostaw komentarz