Smaczny chleb na zakwasie z grubą, chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. To dość znany przepis Hamelmana, na słynny chleb z Vermont. Wypiek chleba, wymaga czasu i uwagi, ale efekt wart jest każdego wysiłku 🙂
Składniki na chleb z Vermont
Składniki na zaczyn
– 140 g mąki chlebowej pszennej
– 170 g wody
– 2 łyżki aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego ( dokarmionego 12 godzin wcześniej )
Składniki na ciasto właściwe
– 810 g. mąki pszennej chlebowej
– 90 g mąki pszennej razowej
– 590 g wody
– 20 g soli
– zaczyn ( jak wyżej )
– 1/2 łyżeczka drożdży instant ( opcjonalnie )
Składniki na zaczyn, dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin.
Wszystkie składniki na chleb właściwy ( oprócz soli ), daj do misy i połącz w postrzępioną masę. Odstaw na około 30 minut.
Powierzchnię ciasta posyp solą. Wyrabiaj na drugiej prędkości hakiem lub w dłoniach, około 2 -3 minuty.
Misę przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrastania, na 2 – 2,5 godziny. W tym czasie, dwa razy ( co 50 minut ) składaj ciasto. W tym celu, rozciągnij brzegi ciasta z czterech stron i złóż do środka jak kopertę.
Wyrośnięte ciasto, wyłóż na blat i uformuj dwa małe, lub jeden duży bochen. Daj do koszyczka do wyrastania na 2 – 2,5 godziny, łączeniem do góry. Piekarnik nagrzej do 240 stopni.
Chlebek piekłam w żaroodpornym, nagrzanym naczyniu. Przed wsadzeniem chleba, piekarnik dokładnie spryskałam wodą. Piekłam 25 minut w temp. 240 i 20 minut. w temp. 210 stopni, do mocnego zrumienienia.
Udanych wypieków 🙂
Podrzucam filmik, na którym widać jak wygląda składanie i formowanie chleba. Zobacz tutaj –> Klik
7 komentarzy
Ale smakowity!
Mój ulubiony 🙂
jaki pyszny!
Smakowity chlebuś 🙂
Przepięknie wygląda ten chleb 🙂
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Oj widać, że smaczny i ten środek, a do tego skórka chrupiąca 🙂 Mniami