Jeżeli masz ochotę na pyszny i lekki deser do niedzielnej kawy, bardzo polecam ten przepis na muffiny marchewkowe. Są lekkie, wilgotne i puszyste, z zewnątrz pokryte chrupiącą skorupką z orzechów.
Zrobisz je expresowo, z łatwo dostępnych składników 🙂
Składniki na muffiny marchewkowe / 12 sztuk
– 2 średnie marchewki ( 2 niepełne szklanki, drobno startej marchewki )
– 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej ( można użyć mieszanki mąk bez glutenu )
– 1/2 szklanka cukru
– 3/4 szklanka oleju
– 3 jajka
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczka sody
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– garść drobno posiekanych orzechów włoskich + 6 orzechów grubo posiekanych
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do miseczki daj jajka, cukier i olej. Dokładnie pomieszaj składniki rózgą kuchenną. Dodaj proszek do pieczenia, sodę i marchewkę, ponownie wszystko pomieszaj.
Na koniec dodaj mąkę, cynamon i orzechy posiekane na mniejsze kawałki. Wszystko krótko pomieszaj, tylko do połączenia.
Foremki na muffiny, wypełnij masą do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę, posyp grubo posiekanymi orzechami.
Piecz około 20 – 25 minut, do suchego patyczka. Gotowe odstaw do przestudzenia.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
zdrowa słodycz!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Zdrowa odmiana babeczek 🙂
Koniecznie muszę je upiec!
Hej! Pięknie wyglądają i pewnie pięknie smakują! Napisz proszę gdzie kupujesz takie kokilki? Pozdrawiam serdecznie 😕
Kupiłam je na allegro dawno temu. Pozdrawiam serdecznie 🙂