Chrupiące ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych, z dodatkiem wanilii i naturalnego miodu. Idealna przekąska, do śniadaniówki dla dorosłych i dzieci.
Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują, nie wysychają i z każdym dniem zyskują na smaku. Pyszna i zdrowa alternatywa, dla sklepowych wyrobów cukierniczych 🙂
Składniki na ciasteczka owsiane
- 200 g płatków owsianych
- 200 g mąki pszennej razowej
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 120 g brązowego cukru pudru
- 1 pełna łyżka miodu
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1/2 łyżeczki ulubionego ekstraktu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól na koniec łyżeczki
150 g. płatków zmiel na mąkę, pozostałe 50 g. płatków odłóż.
Miękkie mało, utrzyj z cukrem na puszystą masę, na koniec ucierania dodaj miód i żółtka, nadal ucieraj. Dodaj resztę składników, płatki owsiane, mąkę owsianą, mąkę razową, proszek do pieczenia, sól i pastę waniliową.
Wszystkie składniki, dokładnie połącz dłonią. Dużą blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Z masy odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszcz widelcem lub dłonią. Ciastka układaj niezbyt ciasno, ponieważ podczas pieczenia delikatnie rosną.
Piecz na środkowej półce, około 13 minut do delikatnego zrumienienia.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
wyglądają przepysznie!
Dziękuję Madzia 🙂
Oo pychotka takie zdrowe ciasteczka ^_^
Uwielbiam ciasteczka owsiane, chętnie wypróbuję przepis 🙂
Bardzo polecam, pyszne są 🙂
Uwielbiam ciasteczka owsiane – czasem dodaję do nich żurawinę, albo orzechy… Mniam!
super, domowe ciacha owsiane są najlepsze 🙂