Home Dania i dodatki Bagietki wg. Hamelmana

Bagietki wg. Hamelmana

autor admin
Bagietki wg. Hamelmana
Print Friendly, PDF & Email

Przepisy na pieczywo wg. Hamelmana, biją rekordy popularności. Jego książki w temacie wypieku chleba, to światowe bestsellery. Dzisiaj piekłam bagietki Hamelmana na zakwasie, z odrobiną drożdży instant.

Bagietki bardzo smaczne, z delikatnym miąższem i chrupiącą skórką. Długo utrzymują świeżość, dlatego z przyjemnością przedstawiam przepis 🙂

Składniki na zaczyn

  • mąka chlebowa 140 g ( u mnie typ 750 )
  • woda 170 g
  • dojrzały zakwas pszenny 30 g

Składniki na bagietki

  • mąka chlebowa 910 g ( u mnie typ 750 )
  • woda 630 g
  • sól 20 g
  • drożdże instant 1/2 łyżeczki
  • cały zaczyn ( jak wyżej )

Składki na zaczyn, dokładnie pomieszaj w miseczce. Przykryj folią spożywczą i odłóż na 12 – 16 godzin.

W dzieży pomieszaj mąkę, wodę i płynny zaczyn. W mieszarce spiralnej, mieszaj na pierwszej prędkości, do połączenia składników w postrzępioną masę. Przykryj dzieżę folią i odstaw na 20 – 60 minut.

Dodaj sól i drożdże, wszystko mieszaj na drugiej prędkości, kolejne 2 minuty.

Ponownie przykryj ciasto i odstaw do fermentacji na 2 godziny.

W tym czasie, można złożyć ciasto dwukrotnie co 40 minut. W tym celu, rozciągaj boki ciasta z każdej strony i składaj do środka jak kopertę.

Podziel ciasto na cztery równe części. Każdą część uformuj w podłużną bagietkę, ułóż na foremce do pieczenia bagietek, przykryj lnianą ściereczką. Odłóż do fermentacji końcowej na 60 minut.

Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Przed włożeniem bagietek, dokładnie spryskaj piekarnik wodą. Bagietki piecz około 25 minut, do zrumienienia.

Smacznego 🙂

UWAGI – ciasto można wyrabiać w dłoniach. Jeżeli nie masz foremki na bagietki, możesz je upiec na folii aluminiowej uformowanej w rynienki, zostawiając miejsce, aby mogły swobodnie rosnąć.

Powiązane posty

12 komentarzy

Magdalena 21 lutego 2020 - 20:39

idealna bagietka!

Odpowiedź
napiecyku 21 lutego 2020 - 21:06

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
An etka 21 lutego 2020 - 20:58

Zakwas ma być żytni? Ciekawe, czy udałoby się upiec równie piękne bagietki na pszennym z mąki chlebowej typ 750?

Odpowiedź
napiecyku 21 lutego 2020 - 21:05

Może być żytni lub pszenny, w oryginalnym przepisie jest pszenny. Oczywiście typ 750, ja piekłam na 750 😀

Odpowiedź
Katarzyna 22 lutego 2020 - 17:07

Domowej bagietki jeszcze nie robiłam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 22 lutego 2020 - 20:44

Polecam, warto spróbować 🙂

Odpowiedź
Iwona 22 lutego 2020 - 18:07

Jakie piękne 😀

Odpowiedź
Gotuj i piecz z Joanną 23 lutego 2020 - 15:16

Rewelacyjna, aż muszę wypróbować 🙂 miłego dnia Małgosiu:)

Odpowiedź
napiecyku 23 lutego 2020 - 22:00

Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magda 24 lutego 2020 - 18:53

Mega apetyczne, wyglądają jak z francuskiej piekarni 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 25 lutego 2020 - 12:04

Wyglada pysznie. Musze koniecznie Cię zaprosić do mojej kuchni 😉

Odpowiedź
napiecyku 25 lutego 2020 - 13:15

😀 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz