Głównym bohaterem mojego świątecznego ciasta, jest delikatna masa serowa, połączona z pianą z jajek i budyniem. Masa jest przełożona ciemnym biszkoptem, nasączonym mocną herbatą z rumem. Żeby ułatwić sobie zadanie, ciasto biszkoptowe można oczywiście, przygotować dzień wcześniej.
Ciasto bardzo efektowne, idealne na rodzinne spotkania, na święta i na czas karnawału 🙂 Bardzo polecam 🙂
Składniki na biszkopty
( składniki x 2, potrzebne będą dwa biszkopty )
- 4 jaja ( osobno żółtka i białka )
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 20 g kakao
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Białka ubij z solą, na gęstą pianę. Stopniowo dodawaj cukier i nadal ubijaj. Stopniowo dodaj roztrzepane żółtka i ponownie ubijaj na gęstą i lśniącą pianę. Dodaj mąkę przesianą z kakao i delikatnie połącz składniki.
Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej i wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 -25 minut. Odstaw do wystudzenia.
W taki sam sposób, przygotuj drugi biszkopt.
Składniki na masę serową
- 180 g masła
- 1 kg. sera białego z wiaderka
- 230 g cukru
- 150 ml. mleka
- 3 jaja
- 2 budynie waniliowe w proszku
Dodatkowo – 50 g gorzkiej czekolady ( opcjonalnie )
Nasączenie – szklanka mocnej herbaty + kieliszek rumu lub szklanka mocnej kawy ( bez fusów )
Masło rozpuść w większym garnku.
Jaja ubij z cukrem, na gęstą i puszystą pianę. Stopniowo dodawaj ser i nadaj mieszaj do połączenia. Masę serową, przełóż do garnka z masłem. Całość gotuj na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu, do czasu.
W mleku rozpuść budynie. Budyniową mieszankę, dodaj do masy serowej. Nadal gotuj, energicznie mieszając masę rózgą kuchenną. Składniki powinny dokładnie się połączyć, a masa powinna delikatnie zgęstnieć. Gotową masę, odłóż do przestudzenia.
Z biszkoptów, zetrzyj i pokrusz górną warstwę ( górna warstwa odchodzi bardzo łatwo ).
Biszkopty nasącz herbatą z rumem ( szklanka mocnej herbaty + kieliszek rumu ) lub mocną kawą. Następnie biszkopty, przełóż masą serową. Na wierzchu wysyp okruchy i startą czekoladę ( jeżeli używasz ).
Gotowe ciasto, ostaw w chłodne miejsce. Najlepiej na całą noc 🙂
Udanych wypieków 🙂
Przepis z blogu Nastoletnie Wypiekanie
9 komentarzy
nie jadłam nigdy gotowanego sernika, czas spróbować!
O tak, koniecznie 🙂
cudowny!!! już sobie zapisałam do zrobienia
Gdy byłam młodą dziewczyną, w domu rodzinnym bardzo często mama (a później ja) robiła podobny sernik. Biszkopt zawsze był klasyczny, jasny, a ser wylewało się na blaty ciasta jeszcze gorący. Ciacho było przepyszne!
Ciemne ciasto prezentuje się wspaniale. Następnym razem, gdy będę przygotowywała gotowany sernik, skorzystam z Twojego przepisu.
Serdecznie pozdrawiam:)
To prawda, można wylewać jeszcze ciepłą masę 🙂
Może i ja spróbuję następnym razem. Dziękuję za miły komentarz, sernik rzeczywiście jest przepyszny 🙂 Pozdrawiam 🙂
Chodzi on za mną, od kiedy go u Ciebie zobaczyłam. Wszystkie te smaki muszą się cudownie łączyć.
To prawda Karolina, polecam 🙂
Pysznie wygląda na pewno upiekę na święta. Tylko mam pytanie w sposobie przygotowania piszesz żeby przesiać mąki a w składnikach jest tylko mąka przenna.
To pomyłka, literówka. Do biszkoptu użyłam tylko mąki pszennej 🙂