Bardzo dobry, sycący chlebek z mieszanki mąki pszennej, razowej, nasion słonecznika, dyni i z kawałkami suszonych pomidorów. Naturalny, suchy zakwas można pominąć, ale dodaje on chlebkowi charakteru, podbija aromat i przedłuża świeżość.
Chleb bezproblemowy, ciasto nie wymaga wyrabiania, drożdże i zakwas nie są wyczuwalne w smaku. Bardzo polecam 🙂
Składniki na prosty chleb
- 250 g mąki pszennej razowej typ 1050
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 500 ml letniej wody
- drożdże suszone 7 g
- suchy zakwas chlebowy żytni 15 g ( opcjonalnie )
- 1 pełna łyżeczka cukru
- 1 pełna łyżeczka soli
- garść mieszanki pestek dyni i słonecznika
- 5 płatków suszonych pomidorów
Nasiona i płatki pomidorów, posiekaj na mniejsze kawałki. Odłóż.
Do dużej miski przesyp wszystkie suche składniki, dokładnie pomieszaj. Dolej wodę, wszystko mieszaj drewnianą łyżką, a następnie dokładnie połącz składniki dłonią. Ciasto będzie dość rzadkie.
Miskę przykryj lnianą ściereczką, lub folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu do wyrastania, na około 90 minut.
Po tym czasie, dodaj nasiona i pomidory, dokładnie połącz składniki dłonią.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej foremki ( u mnie podłużna foremka o wym. 12 x 28 cm. )
Foremkę ponownie przykryj i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce, na około 30 minut.
Chlebek piekłam w temp. 180 stopni, około 45 minut. Do mocnego, zrumienienia skórki 🙂 Smacznego 🙂
6 komentarzy
ależ wspaniały!
Dziękuję Madzia 🙂
Pięknie się udał, u mnie też dzisiaj chlebek na blogu 😉 🙂
Domowy chlebek najlepszy 🙂
uwielbiam swoje, domowe pieczywko 🙂 zawsze robię na święta zapas aby był wybór 🙂 nic nie zastąpi tego niesamowitego smaku ale i zapachu podczas pieczenia! Pozdrawiam 😉
Zapach i smak domowego chleba, jest cudny 🙂 Również pozdrawiam 🙂