Home Dania i dodatki Jak zrobić mus z dyni

Jak zrobić mus z dyni

autor admin
Co zrobić z dyni
Print Friendly, PDF & Email
 DYNIA – WŁAŚCIWOŚCI

Bardzo popularna w USA, u nas wciąż nie do końca jest doceniana. Dynia jest owocem lekkostrawnym o mocno pomarańczowym miąższu, jest niskokaloryczna i bardzo bogata w witaminy z grupy B, beta – karoten, witaminę C i E. Dodatkowo zawiera kwas foliowy, żelazo, fosfor, wapń, magnez i przede wszystkim cynk. Jest jednym z najlepszych źródeł tego mikroelementu. Cynk, jest najlepiej przyswajalny w postaci pestek z dyni.

Ze względu na swoje właściwości, dynia zalicza się do grupy owoców działających oczyszczająco, przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo, a także przeciwrakowo ( rak płuc, prostaty, piersi ).

Dynia nie wchłania szkodliwych związków z nawozów. Jest więc bezpieczna dla maluchów i dorosłych 🙂

CO ZROBIĆ Z DYNI

Dynia bardzo dobrze się przechowuje w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu ( nawet do kilku miesięcy ). Jesienią  ( w miejscach nie nasłonecznionych ) będzie ozdobą schodów, parapetów, altanek.

Miąższ dyni można pokroić w kostkę, poporcjować, dać do woreczków strunowych i zamrozić. Zamrożone kawałeczki dyni w różnych proporcjach, możesz dodawać do przeróżnych zup, sosów i potrawek warzywnych. Np. do zupy grochowej, do zimowego bigosu, do gulaszów, do pomidorówki, a nawet do naleśników.

Dynię można upiec, pieczenie wydobywa z dyni delikatną słodycz. Żeby upiec dynię, wystarczy pokroić ją na podłużne kawałki. Pestek nie wyrzucamy (wysusz je i zjedz ze smakiem) 🙂

Kawałki dyni należy ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie skropić olejem o neutralnym smaku ( rzepakowy, z pestek winogron, z orzeszków ziemnych ) i dać do piekarnika. Dynię pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 30 minut. Jest gotowa, kiedy widelec miękko wbija się w miąższ.

 

Dynię można upiec w towarzystwie ciasta lub chleba w małej foremce, wtedy zaoszczędzimy czas i energię elektryczną. Miąższ z upieczonych kawałków dyni, oddzielam od skórki i dokładnie rozgniatam widelcem lub miksuję na gładki mus. Mus można porcjować i mrozić, podobnie jak świeżą dynię.  Bardzo lubię dynię w formie musu do ciast i zdrowych koktajli. 🙂

Życzę wielu smakowitych i zdrowych pomysłów na dynię 🙂

Bibliografia Klik

Powiązane posty

10 komentarzy

Magdalena 25 września 2018 - 19:56

uwielbiam dynię, tyle można z niej dobrego zrobić 🙂

Odpowiedź
Ania 26 września 2018 - 00:06

Dynia zaczęła królować na stołach 🙂 Pycha 🙂

Odpowiedź
Kuchcik gotuje 26 września 2018 - 10:07

Jak nic to już jesień, bo dynia się z nią kojarzy 🙂 Pysznie wygląda, uwielbiam dynię i wszystkie dania z jej dodatkiem 🙂

Odpowiedź
Magda 26 września 2018 - 10:08

Uwielbiam dynię, ma świetny smak, kolor i wiele zastosowań 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 26 września 2018 - 15:41

Dynię uwielbiam! Szczególnie hokkaido. Najczęściej dodaję ją do placków ziemniaczanych oraz ciast 🙂

Odpowiedź
Ladylaura. 26 września 2018 - 17:20

A pestki z dyni?Są bardzo zdrowe ,na wszystko!.

Odpowiedź
napiecyku 26 września 2018 - 22:03

Tak, pisałam, że cynk zawarty w pestkach jest najlepiej przyswajany 🙂

Odpowiedź
Iwona 26 września 2018 - 19:09

Muszę sobie zrobić taki mus 🙂

Odpowiedź
Marzena 26 września 2018 - 20:12

Ja już zaczęłam produkcję i mrożę porcjami na zimę 🙂 mus z dyni jest pyszny i można go wykorzystać na wiele sposobów 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 września 2018 - 12:41

Kochamy dynię i już robiłyśmy mus z niej ale nie możemy zgromadzić zapasów bo zawsze wykorzystamy ją na bieżąco 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz