Pasta wegetariańska, której ojczyzną są kraje arabskie, a obecnie z dużym powodzeniem, różne jej wersje zdobywają podniebienia krajów północnych. Ciecierzyca, to bardzo wdzięczny materiał na pasty kanapkowe, ma nie tylko uniwersalny smak, ale również ciekawą fakturę, przypominającą tradycyjny pasztet.
Miłośnicy zdrowego odżywiana, na pewno będą usatysfakcjonowani. Pasta jest ze składników, które służą naszemu zdrowiu, jest prosta do zrobienia i jest smaczna.
Bardzo polecam do chrupiących grzanek i do razowego pieczywa 🙂
Składniki
- puszka ciecierzycy – około 260 g + łyżka wody z zalewy
- łyżka pasty sezamowej
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 małej łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1/4 małej łyżeczki ostrej papryczki
Ciecierzycę dokładnie osączam z nadmiaru płynu. Zostawiam jedną łyżkę wody, dodam ją do pasty.
Wszystkie składniki daję do pojemnika blendera i dokładnie miksuję na gładki krem.
Pasta jest gotowa. Wyjątkowo smakuje na chrupiącej kanapce ze świeżo posiekanym szczypiorkiem 🙂
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Kusząca propozycja! 🙂
bardzo smakowita 🙂
Podoba mi się! Uwielbiam takie pasty 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Poznałam ją, kiedy zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to, co jem 😉
Właśnie jutro zamierzamy taką zrobić ale jeszcze tahini nie mamy 😛 a nasz blender sezamu dobrze nie zmieli :/ Teraz to już smaka nam takiego narobiłaś, że obszukamy dziś wszystkie sklepy 😀
Cieszę się dziewczyny, że tak rozbudziłam Was apetyt 🙂
Dawno nie jadłam! Ale pyszności!
Chętnie bym spróbowała, lubię ciecierzycę!
Pozdrowionka ze słonecznego Krakowa 😀
Pyszna pasta, zwłaszcza ze świeżym chlebkiem 😀