Home Kuchnie świataKuchnia arabska Wegetariańska pasta z ciecierzycy

Wegetariańska pasta z ciecierzycy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pasta wegetariańska, której ojczyzną są kraje arabskie, a obecnie z dużym powodzeniem, różne jej wersje zdobywają podniebienia krajów północnych. Ciecierzyca, to bardzo wdzięczny materiał na pasty kanapkowe, ma nie tylko uniwersalny smak, ale również ciekawą fakturę, przypominającą tradycyjny pasztet. 
Miłośnicy zdrowego odżywiana, na pewno będą usatysfakcjonowani. Pasta jest ze składników, które służą naszemu zdrowiu, jest prosta do zrobienia i jest smaczna.
Bardzo polecam do chrupiących grzanek i do razowego pieczywa 🙂

                                                                       Składniki
  • puszka ciecierzycy – około 260 g + łyżka wody z zalewy
  • łyżka pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 małej łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/4 małej łyżeczki ostrej papryczki
Ciecierzycę dokładnie osączam z nadmiaru płynu. Zostawiam jedną łyżkę wody, dodam ją do pasty.
Wszystkie składniki daję do pojemnika blendera i dokładnie miksuję na gładki krem.
Pasta jest gotowa. Wyjątkowo smakuje na chrupiącej kanapce ze świeżo posiekanym szczypiorkiem 🙂
Smacznego 🙂

 

 

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Królowa Karo 10 kwietnia 2018 - 20:20

Kusząca propozycja! 🙂

Odpowiedź
Magdalena 10 kwietnia 2018 - 20:26

bardzo smakowita 🙂

Odpowiedź
Natalie 10 kwietnia 2018 - 21:50

Podoba mi się! Uwielbiam takie pasty 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 11 kwietnia 2018 - 12:03

Poznałam ją, kiedy zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to, co jem 😉

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 12 kwietnia 2018 - 14:06

Właśnie jutro zamierzamy taką zrobić ale jeszcze tahini nie mamy 😛 a nasz blender sezamu dobrze nie zmieli :/ Teraz to już smaka nam takiego narobiłaś, że obszukamy dziś wszystkie sklepy 😀

Odpowiedź
napiecyku 12 kwietnia 2018 - 14:13

Cieszę się dziewczyny, że tak rozbudziłam Was apetyt 🙂

Odpowiedź
Megly 12 kwietnia 2018 - 14:33

Dawno nie jadłam! Ale pyszności!
Chętnie bym spróbowała, lubię ciecierzycę!
Pozdrowionka ze słonecznego Krakowa 😀

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 12 kwietnia 2018 - 18:40

Pyszna pasta, zwłaszcza ze świeżym chlebkiem 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz