Jak przechować ten cudowny, winno – słodki smak letnich pomidorów ?? Oczywiście jest kilka sposobów, jeden z nich chyba najprostszy, chcę wam dzisiaj pokazać 🙂 Pomidory wystarczy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Pokrojone pomidory lądują w słoikach i zalane słoną wodą będą jeszcze pasteryzowane.
Tak przygotowane pomidory, po otwarciu słoiczka, wystarczy zmiksować z zalewą lub bez i dodać do pysznej zupy lub do sosów. Tutaj, najlepsze będą pomidory o mięsistym miąższu z małą ilością pestek.
To stary sposób mojej mamy, polecam bardzo 🙂
Składniki
-
9 kg pomidorów podłużnych o mięsistych owocach
-
woda + sól kuchenna
-
słoiki o pojemności 500 g około 20 szt
11 komentarzy
Takie pomidorki to dla mnie sa w sam raz bo bez octu którego nie mogę spożywać 😉
Uwielbiam takie pomidorki, potem jak znalazł do zupy, czy sosu 🙂
Bardzo lubie pomidory 🙂 Pyszna propozycja 🙂
nigdy nie spotkałam takich pomidorków, super przepis 🙂
Takiego sposobu nie znałam. Świetny!
Przyznam, że naprawdę bardzo mi się podobają takie zapasy na zimę.
Przynajmniej można sporo zaoszczędzić potem i jeść zdrowo.
Dlatego zawsze chętnie robię słoiki.
Super przepis.
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Na zimę jak znalazł, są super, też takie robię.Miłego dnia Małgosiu 🙂
Gosiu, nie podejrzewalam, ze ten przepis sprowadza sie do kilku w sumie dosc prostych etapow. Zawsze myslalam, ze to wieksza filozofia i dlatego tez wczesniej tego nie robilam. Moze sprobuje tego lata. Pozdrawiam serdecznie Beata
Koniecznie spróbuj, na pewno będziesz zadowolona 🙂
Znakomity pomysł, a w zimie doskonałe do sałatki 🙂
Cudowne!