Dostałam od wujka/sąsiada miękkie, mocno dojrzałe pomidory – takie wyhodowane z nasion, zebrane z własnej szklarni. Właśnie takie owoce, są najlepsze na domowe sosy i przeciery. Przecier pomidorowy, można wykorzystać do zup i przeróżnych sosów na bazie pomidorów, a także do potrawek i sosów do pizzy.
Gorący sos z powodzeniem można przechowywać w słoikach lub butelkach. Jeżeli przelejemy go w temperaturze około 100 stopni do słoika i natychmiast zakręcimy, nie ma potrzeby go dodatkowo pasteryzować.
Korzystajmy z dobrodziejstw natury, właśnie teraz, kiedy pomidory są łatwo dostępne, najsmaczniejsze i najtańsze 🙂
Składniki
- około 18 szt. mocno dojrzałych pomidorów
- 3 średniej wielkości cebule drobno pokrojone
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- kilka gałązek świeżego oregano, szałwii i tymianku ( można zastąpić suszonymi ziołami )
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub masło klarowane do smażenia
13 komentarzy
nie ma to jak w zimową porę mieć taki słoiczek pełen letnich pomidorów:)
Bardzo lubię sosy pomidorowe 🙂 Pasują zarówno do makaronów jaki mięs, czy też zapiekanek 🙂
To prawda, właśnie za to tak lubimy sosy pomidorowe 🙂
Naprawdę mam ochotę na taki sosik.
Wspaniały. Moja mama robiła podobny.
Ty to zawsze zaprezentujesz coś fajnego.
Pozdrowionka 🙂
Nie ma to jak domowy sosik pomidorowy 😀
Domowy sos jest najlepszy!
Super przepis! A sos wygląda przepysznie 🙂
Aromatyczny i pyszny! Żaden nie smakuje tak dobrze 🙂
Taki domowy jest najlepszy, też zawsze robię na zimę 🙂
Ja też przygotowuję sos pomidorowy w domu i robię zapasy na zimę. Jego smak jest nieporównywalnie lepszy od tych ze sklepu 🙂
mm pycha 😀 Taki domowy sos najlepszy. Pewnie jak przyjedziemy do domu na weekend to już skrzynka pomidorów będzie na nas czekać 😛
dzisiaj idę po pomidory – trzeba korzystać z tych wspaniałości zanim się skończą 🙂
Moja teściowa ma zawsze pyszne pomidory malinowe. Z nich zupa czy sos smakują obłędnie!