Prosty chleb z mąki pszenno – żytniej, na suszonych drożdżach z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego. Ja partiami mieliłam nasiona w starym młynku do kawy, na gruboziarnistą mączkę. Jeżeli macie w domu suchy zakwas, możecie dodatkowo zakwasić chlebek, dodając dwie łyżeczki zakwasu.
Chlebek ma lekko orzechowy smak, chrupiącą skórkę i bardzo szybko znika. Smakuje z każdym dodatkiem. Polecam bardzo 🙂
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej
- 320 ml. letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- 100 g siemienia lnianego
- 2 łyżeczki suchego zakwasu ( opcjonalnie )
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
12 komentarzy
Pyszniutki chleb! Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie 🙂 Z chęcią bym się skusiła na kromeczkę z tego bochenka.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
nie dziwię się,że szybko znika:)
Wspaniały!.
Domowy najsmaczniejszy 😀
Uwielbiam domowe chleby 🙂
Ale piękny! Dobrze wypieczony i z naszym ulubionym dodatkiem czyli lnem 😉
Idealnie wyrośnięty! Kroma takiego chleba, masło i maślanka. Raj dla mojego podniebienia 🙂
Pyszniutki, z chęcią bym schrupała kromeczkę 🙂
Samo zdrowie i uroda jak nie wiem co. Piękny chleb jak malowanie 🙂
Chlebuś pierwsza klasa, świetnie Ci wyszedł 🙂
Kanapka z takich chlebem to poezja:)
wspaniały chleb!