Home Dania i dodatkiNa drożdżach Domowy chleb ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym

Domowy chleb ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Prosty chleb z mąki pszenno – żytniej, na suszonych drożdżach z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego. Ja partiami mieliłam nasiona w starym młynku do kawy, na gruboziarnistą mączkę. Jeżeli macie w domu suchy zakwas, możecie dodatkowo zakwasić chlebek, dodając dwie łyżeczki zakwasu. 
Chlebek ma lekko orzechowy smak, chrupiącą skórkę i bardzo szybko znika. Smakuje z każdym dodatkiem. Polecam bardzo 🙂

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 320 ml. letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki suchego zakwasu ( opcjonalnie )
  • 2 płaskie łyżeczki soli morskiej
Siemie lniane mielę na gruboziarnistą mąkę.
Mąkę pszenną i żytnią przesiewam do miseczki, dodaję sól, wszystko dokładnie mieszam.
Do letniej wody dodaję drożdże i mieszam.
Do miseczki z mąką, dodaję zaczyn i siemie lniane. Opcjonalnie można dodać suchy zakwas.
Zaczynam wyrabiać ciasto ręcznie lub widełkami do wyrabiania ciast. Ciasto jest gotowe, kiedy będzie gładkie i elastyczne. Czas wyrabiania około 15 minut.
Ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie ponownie krótko wyrabiam i przekładam  do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki. Foremkę przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w cieple na 60 minut.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Chlebek piekę około 30 minut, chlebek jest gotowy, kiedy brzegi odejdą od foremki i kiedy się mocno przyrumieni.
Podczas pieczenia, można dać do piekarnika naczynie z gorącą wodą, lub trzy kostki lodu. Ten zabieg spowoduje, że nasz chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Smacznego 🙂

Powiązane posty

12 komentarzy

Megly 31 marca 2017 - 21:44

Pyszniutki chleb! Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie 🙂 Z chęcią bym się skusiła na kromeczkę z tego bochenka.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedź
Magdalena 1 kwietnia 2017 - 06:32

nie dziwię się,że szybko znika:)

Odpowiedź
Ladylaura. 1 kwietnia 2017 - 20:54

Wspaniały!.

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 1 kwietnia 2017 - 22:33

Domowy najsmaczniejszy 😀

Odpowiedź
Beti 2 kwietnia 2017 - 15:32

Uwielbiam domowe chleby 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 kwietnia 2017 - 19:44

Ale piękny! Dobrze wypieczony i z naszym ulubionym dodatkiem czyli lnem 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 3 kwietnia 2017 - 20:09

Idealnie wyrośnięty! Kroma takiego chleba, masło i maślanka. Raj dla mojego podniebienia 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 4 kwietnia 2017 - 09:21

Pyszniutki, z chęcią bym schrupała kromeczkę 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 4 kwietnia 2017 - 17:59

Samo zdrowie i uroda jak nie wiem co. Piękny chleb jak malowanie 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 5 kwietnia 2017 - 13:51

Chlebuś pierwsza klasa, świetnie Ci wyszedł 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 5 kwietnia 2017 - 18:13

Kanapka z takich chlebem to poezja:)

Odpowiedź
mojamalakuchnia 7 kwietnia 2017 - 09:44

wspaniały chleb!

Odpowiedź

Zostaw komentarz