Lubię różnorakie dodatki do herbaty, domowe soki owocowe, syropy z pigwy, czarnego bzu i z mniszka lekarskiego, a także miód i sok z cytryny. Ostatnio bardzo zasmakował nam syrop z imbiru. Mając na uwadze prozdrowotne właściwości imbiru, bardzo Was zachęcam do przygotowania syropu z kłącza tej magicznej rośliny 🙂
Kłącze imbiru zawiera związek, który nadaje roślinie specyficzny smak i zapach i to właśnie on decyduje o terapeutycznych właściwościach rośliny. Imbir posiada również substancje żywicowe odpowiedzialne za jego palący smak i lekko gorzki smak. W skład kłącza wchodzi także wapń, żelazo i magnez.
Wykryte w składzie rośliny związki odpowiadają za pobudzanie wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i żółci. Imbir i jego przetwory cenione są jako środek przeciwwymiotny, nawet wtedy, kiedy dolegliwości występują po chemioterapii. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wzmacnia pamięć i koncentrację, oraz działa oczyszczająco na cały organizm. Wyśmienity na kaszel , a w połączeniu z miodem stanowi świetne lekarstwo na bolące gardło 🙂
Składniki
- 250 – 300 g kłącza imbiru
- sok z jednej cytryny
- 3 pełne łyżki naturalnego miodu
Kłącze imbiru obieram i kroję na cieniutkie plasterki.
1/3 imbiru daję do słoiczka, dodaję łyżkę miodu. Czynność powtarzam dwukrotnie. Na wierzch wyciskam sok z cytryny.
Wszystko delikatnie ubijam łyżką. Słoik zamykam i odstawiam. Po około godzinie kłącze puści sok i można go dodawać do herbaty.
Aby sok nie stracił swoich terapeutycznych właściwości, nie dodajemy go do wrzącej herbaty, ale do herbaty lekko przestudzonej.
Syrop przechowuję w lodówce.
Taki sok również rewelacyjnie smakuje z wodą. Smacznego 🙂
Źródło wpisu BIOkurier nr.5/2016
19 komentarzy
Moja mama go swego czasu robiła. Bardzo fajna sprawa. No i zdrowa 🙂 Takie przepisy to ja lubię. …choć sam imbir… hmmm – może nie należy do moich ulubieńców 😉
Pozdrawiam. Udanego weekendu! 🙂
genialny, w okresie zimowym niezastąpiony 🙂
Ja zawsze go piję kiedy jestem przemęczony od pracy :)! Polecam zrobić każdemu!
Lubię herbatę z imbirem, więc chętnie spróbuję tego syropu.
Do herbaty jak znalazł! 🙂 Małgosiu będę robić 🙂
Też taki robię jet przepyszny 🙂
Jeszcze nie robiłam, fajny pomysł 🙂
ciekawy syrop 🙂 imbir w herbacie bardzo lubię 🙂
Uprzedziłaś mnie z przepisem. Ostatnio także rozsmakowałam się w syropie z imbiru. Świetny do herbaty, ale i samego lubię sobie go wypić niewielką ilość.
Pewnie przegania każde przeziębienie 😉 Świetna sprawa!
Z dystansem podchodzimy do smaku imbiru więc nie wiemy jak to by było z tym syropem w naszym przypadku 😛
Świetny przepis! Chętnie bym skosztowała takiego syropu 🙂
Imbir toleruję jedynie w wypiekach:P
Imbir mi zawsze towarzyszy czy latem czy zimą 🙂 co do jego właściwości zdrowotnych to są niepodważalne 🙂
W przyszłą zimę się w niego zaopatrzę, aby pokonać te wszystkie przeziębienia 🙂
Nie lubię imbiru w żadnej postaci, ale widzę w komentarzach, że ten syrop ma tu wielu zwolenników 🙂
Dla mnie pewnie byłoby za słodkie, ale imbir bardzo lubię przy przeziębieniach – naturalny lek i najważniejsze – działa! 🙂
Ja długo przechowywać?
Jeżeli jest na miodzie nie powinien się zepsuć, u mnie do dwóch tygodni w lodówce, do póki go nie wykorzystam w całości. Poza lodówką może sfermentować 🙂