Delikatny krem z białych, łatwo dostępnych warzyw, z lekkim akcentem chrzanu. Warzywa lekko podsmażam przed gotowaniem, wtedy zupa ma bardziej wyrazisty smak. Wywar do zupy w świątecznym wydaniu, warto przygotować na kawałku wędzonki np. na wędzonych żeberkach. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 1, 5 – 2 litry wywaru mięsnego
- 4 ziemniaki
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały por ( tylko jasna i jasnozielona część )
- 2 – 3 łyżki tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- słodka śmietanka 100 g
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
- jaja na twardo do podania
20 komentarzy
Nie lubię żurku, więc taką zupę zjem z wielką chęcią:)
Pięknie, świątecznie sfotografowane! 🙂 Pomysłowy dodatek chrzanu do zupy 🙂
Bardzo mi się podoba 🙂 Czas wypróbować
Wspaniała zupka. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje 🙂
Skosztowałabym takiej zupki 🙂
bardzo lubię wszelkie kremy i ten te z mi sie podoba:)
Ale apetyczna, rozgrzewająca, zdrowa zupka. Zupy krem dają dużą moc i pokrzepienie na dalszą część dnia. Uwielbiam je i odkąd je pokochałam wyparły sporo tradycyjnych klasyków z mojego menu 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ależ przyjemy krem 😀
Powiem ci ,że prezentuje się pysznie.
Śliczne zdjęcia, a zupa musiała być aromatyczna i bardzo pyszna:D
Lubię zupy- kremy a ten wydaje mi się wręcz idealny! Raz, że świetnie wygląda. Dwa – musi być przepyszny :))) Te składniki – po prostu niebo w gębie 🙂
pyszny talerz zupki 🙂
Gosiu, jak pysznie u Ciebie. Tak od razu powialo Wielkanoca, i ten ludowy talerzyk, i te bazie. Och, jak mi sie udzielilo. Pozdrawiam serdecznie Beata
Tak świątecznie wygląda 🙂
Pyszna zupa, piękne zdjęcia i cudny blat stołu 😉
Dzisiaj miałyśmy na obiad zupę krem z białych warzyw ale bez chrzanu 🙂
Jejku jaki śliczny talerz!! 😀
W zupach najbardziej cenię to, że po ugotowaniu są dobre i następnego dnia jeszcze lepsze. Takiej nie miałam okazji jeść, więc chętnie wypróbuję, dzięki za przepis 🙂
Każdą kremową zupę przyjmuję z zachwytem 🙂
Dla mnie to ciekawa nowość. Ale najbardziej mnie zachwycił Twój talerz 🙂
Pyszny pomysł na zupę!