Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zupa – krem z białych warzyw i chrzanu

Zupa – krem z białych warzyw i chrzanu

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Delikatny krem z białych, łatwo dostępnych warzyw,  z lekkim akcentem chrzanu. Warzywa lekko podsmażam przed gotowaniem, wtedy zupa ma bardziej wyrazisty smak. Wywar do zupy w świątecznym wydaniu, warto przygotować na kawałku wędzonki np. na wędzonych żeberkach. Bardzo polecam  🙂

DSC_6636

Składniki
  • 1, 5 – 2 litry wywaru mięsnego
  • 4 ziemniaki
  • 1/2  selera
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały por ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 2 – 3 łyżki tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • słodka śmietanka 100 g
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
  • jaja na twardo do podania
W dużym rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojone w kostkę warzywa ( oprócz chrzanu ).Jeżeli warzywa nie mieszczą się w rondlu, dzielę na pół i smażę partiami. W czasie smażenia warzywa mieszam. Smażę do czasu, kiedy się lekko przyrumienią.
Podsmażone warzywa daję do gorącego wywaru, dodaję zioła. Wszystko gotuję około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaję chrzan. Wyciągam liście laurowe. Miksuję na gładki krem i dodaję śmietankę. Doprawiam do smaku.
Krem można podać z jajkiem na twardo, grzankami, wiórkami skórki cytryny, posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego 🙂

DSC_6642

Powiązane posty

20 komentarzy

lena 21 marca 2016 - 08:53

Nie lubię żurku, więc taką zupę zjem z wielką chęcią:)

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 21 marca 2016 - 08:56

Pięknie, świątecznie sfotografowane! 🙂 Pomysłowy dodatek chrzanu do zupy 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 21 marca 2016 - 11:50

Bardzo mi się podoba 🙂 Czas wypróbować

Odpowiedź
Marzena 21 marca 2016 - 13:39

Wspaniała zupka. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje 🙂

Odpowiedź
Iwona 21 marca 2016 - 16:17

Skosztowałabym takiej zupki 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 21 marca 2016 - 17:24

bardzo lubię wszelkie kremy i ten te z mi sie podoba:)

Odpowiedź
Megly 21 marca 2016 - 17:55

Ale apetyczna, rozgrzewająca, zdrowa zupka. Zupy krem dają dużą moc i pokrzepienie na dalszą część dnia. Uwielbiam je i odkąd je pokochałam wyparły sporo tradycyjnych klasyków z mojego menu 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Sosna 21 marca 2016 - 18:07

Ależ przyjemy krem 😀

Odpowiedź
Ladylaura 21 marca 2016 - 19:38

Powiem ci ,że prezentuje się pysznie.

Odpowiedź
Nemi 21 marca 2016 - 19:39

Śliczne zdjęcia, a zupa musiała być aromatyczna i bardzo pyszna:D

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 21 marca 2016 - 21:18

Lubię zupy- kremy a ten wydaje mi się wręcz idealny! Raz, że świetnie wygląda. Dwa – musi być przepyszny :))) Te składniki – po prostu niebo w gębie 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 21 marca 2016 - 23:55

pyszny talerz zupki 🙂

Odpowiedź
Beata Redzimska 22 marca 2016 - 11:25

Gosiu, jak pysznie u Ciebie. Tak od razu powialo Wielkanoca, i ten ludowy talerzyk, i te bazie. Och, jak mi sie udzielilo. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
otylia-pisze 22 marca 2016 - 16:02

Tak świątecznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Olka 22 marca 2016 - 19:33

Pyszna zupa, piękne zdjęcia i cudny blat stołu 😉

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 marca 2016 - 20:25

Dzisiaj miałyśmy na obiad zupę krem z białych warzyw ale bez chrzanu 🙂
Jejku jaki śliczny talerz!! 😀

Odpowiedź
Madame Malonka 22 marca 2016 - 21:12

W zupach najbardziej cenię to, że po ugotowaniu są dobre i następnego dnia jeszcze lepsze. Takiej nie miałam okazji jeść, więc chętnie wypróbuję, dzięki za przepis 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 22 marca 2016 - 23:09

Każdą kremową zupę przyjmuję z zachwytem 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 22 marca 2016 - 23:41

Dla mnie to ciekawa nowość. Ale najbardziej mnie zachwycił Twój talerz 🙂

Odpowiedź
Pati 1 kwietnia 2016 - 13:07

Pyszny pomysł na zupę!

Odpowiedź

Zostaw komentarz