Home Dania i dodatkiŚniadania Płatki gryczane z karmelizowanym bananem

Płatki gryczane z karmelizowanym bananem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Przesmaczne płatki gryczane z nasionami amarantusa, orzechami i bananem karmelizowanym na miodzie. Płatki gryczane, to moje ostatnie odkrycie, w smaku zupełnie nie przypominają charakterystycznej kaszy gryczanej. Wartościowo natomiast, niczym się nie różnią od ziaren gryki. Bogate w błonnik, mikroelementy i cenne witaminy z grupy B. Do takich płatków, śmiało można przemycić trochę nasion lnu, chia lub amarantusa 🙂
Jeżeli szukacie pomysłu na bezglutenowe, zdrowe i energetyczne śniadanie, polecam bardzo 🙂

DSC_3947

Składniki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 4 łyżki płatków gryczanych
  • 2 łyżeczki nasion amarantusa
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 mały banan
  • łyżka miodu + 1/2 łyżeczki
  • cynamon na koniec łyżeczki
Wodę lub mleko gotuję w rondelku, kiedy się zagotuje, wsypuję płatki i nasiona amarantusa. Gotuję mieszając, około 2 minuty, można dosłodzić 1/2 łyżeczki miodu.
Kiedy papka zgęstnieje, przekładam ją do miseczki, lub wysokiej szklanki z grubego szkła. Dodaję orzechy.
Na patelni topię miód, dodaję cynamon, wszystko delikatnie mieszam. Kiedy miód zacznie się pienić, dodaję banana pokrojonego w grubsze plastry. Banana krótko obsmażam z każdej strony i dodaję do reszty składników. Od razu podaję….mniam 😛

DSC_3956

 

Powiązane posty

21 komentarzy

Jolanta Strażyc 24 stycznia 2016 - 22:16

Coś dla mnie Gosiu 🙂 Muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Natalie 25 stycznia 2016 - 00:13

Mmm ten karmelizowany banan wymiata! 🙂

Odpowiedź
lena 25 stycznia 2016 - 08:12

Pyszne i na deser i na śniadanie 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 25 stycznia 2016 - 09:08

za kasza nie przepadam, ale jak mówisz, że płatki nie mają tego charakterystycznego smaku, to chętnie spróbuję.
Ta wersja z bananem i amarantusem przemawia już samym swoim wyglądem;)

Odpowiedź
Sosna 25 stycznia 2016 - 10:06

To jest absolutnie moja bajka 😀

Odpowiedź
Ania 25 stycznia 2016 - 11:49

śniadanie w moim klimacie 🙂 często jadam takie cuda na mleku np dziś tapiokę 🙂

Odpowiedź
Łukasz 25 stycznia 2016 - 15:51

Fajnie wygląda :-).

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 25 stycznia 2016 - 17:41

chętnie bym sie poczęstowała:)

Odpowiedź
Salvador Dali 25 stycznia 2016 - 17:57

o matulu.. jakże to pysznie wygląda <3 mniaaam 😉

Odpowiedź
Nemi 25 stycznia 2016 - 18:02

Miałam mąkę z amarantusa i byłam nią zachwycona, czas przetestować nasiona:) Pyszny deser – mniam, mniam!

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 25 stycznia 2016 - 20:10

Karmelizowany banan? Rewelacja :))) Świetne zdjęcia, a propozycja na śniadanie wręcz idealna 🙂

Odpowiedź
Loreta 26 stycznia 2016 - 14:19

O mniam! Deser dla mnie! Zdrowo a tak pysznie 🙂

Odpowiedź
beti 26 stycznia 2016 - 18:01

Chętnie bym zjadła taki deserek :))

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 stycznia 2016 - 20:17

Takie śniadania/desery lubimy najbardziej 😀 Płatki gryczane super smakują, kochamy grykę 😉

Odpowiedź
Gaja 26 stycznia 2016 - 21:12

Pewnie smaczne i pożywne, ale co z tym miodem, podobno nie należy go poddawać działaniu wysokich temperatur, bo traci swoje właściwości. Tylko jak inaczej skarmelizować banana…

Odpowiedź
napiecyku 26 stycznia 2016 - 21:34

Miód przez podgrzanie do wysokich temperatur, rzeczywiście traci swoje lecznicze właściwości, ale i tak jest zdrowszy niż cukier 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 27 stycznia 2016 - 05:43

Czytałam już gdzieś ostatnio o tych płatkach i muszę ich koniecznie spróbować. A karmelizowany banan brzmi obłędnie!

Odpowiedź
Moje Bistro 27 stycznia 2016 - 19:23

Pyszne śniadanie!!!

Odpowiedź
alezakwas 28 stycznia 2016 - 13:18

Kusząca propozycja na śniadanie i na deser! Piękne zdjęcia:)

Odpowiedź
Jogobella .J.K. 29 stycznia 2016 - 04:41

wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
Obżarciuch 7 lutego 2016 - 21:41

Na taki deser to ja sie pisze 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz