Przesmaczne płatki gryczane z nasionami amarantusa, orzechami i bananem karmelizowanym na miodzie. Płatki gryczane, to moje ostatnie odkrycie, w smaku zupełnie nie przypominają charakterystycznej kaszy gryczanej. Wartościowo natomiast, niczym się nie różnią od ziaren gryki. Bogate w błonnik, mikroelementy i cenne witaminy z grupy B. Do takich płatków, śmiało można przemycić trochę nasion lnu, chia lub amarantusa 🙂
Jeżeli szukacie pomysłu na bezglutenowe, zdrowe i energetyczne śniadanie, polecam bardzo 🙂
Składniki
- 1 szklanka wody lub mleka
- 4 łyżki płatków gryczanych
- 2 łyżeczki nasion amarantusa
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 mały banan
- łyżka miodu + 1/2 łyżeczki
- cynamon na koniec łyżeczki
Wodę lub mleko gotuję w rondelku, kiedy się zagotuje, wsypuję płatki i nasiona amarantusa. Gotuję mieszając, około 2 minuty, można dosłodzić 1/2 łyżeczki miodu.
Kiedy papka zgęstnieje, przekładam ją do miseczki, lub wysokiej szklanki z grubego szkła. Dodaję orzechy.
Na patelni topię miód, dodaję cynamon, wszystko delikatnie mieszam. Kiedy miód zacznie się pienić, dodaję banana pokrojonego w grubsze plastry. Banana krótko obsmażam z każdej strony i dodaję do reszty składników. Od razu podaję….mniam 😛
21 komentarzy
Coś dla mnie Gosiu 🙂 Muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mmm ten karmelizowany banan wymiata! 🙂
Pyszne i na deser i na śniadanie 🙂
za kasza nie przepadam, ale jak mówisz, że płatki nie mają tego charakterystycznego smaku, to chętnie spróbuję.
Ta wersja z bananem i amarantusem przemawia już samym swoim wyglądem;)
To jest absolutnie moja bajka 😀
śniadanie w moim klimacie 🙂 często jadam takie cuda na mleku np dziś tapiokę 🙂
Fajnie wygląda :-).
chętnie bym sie poczęstowała:)
o matulu.. jakże to pysznie wygląda <3 mniaaam 😉
Miałam mąkę z amarantusa i byłam nią zachwycona, czas przetestować nasiona:) Pyszny deser – mniam, mniam!
Karmelizowany banan? Rewelacja :))) Świetne zdjęcia, a propozycja na śniadanie wręcz idealna 🙂
O mniam! Deser dla mnie! Zdrowo a tak pysznie 🙂
Chętnie bym zjadła taki deserek :))
Takie śniadania/desery lubimy najbardziej 😀 Płatki gryczane super smakują, kochamy grykę 😉
Pewnie smaczne i pożywne, ale co z tym miodem, podobno nie należy go poddawać działaniu wysokich temperatur, bo traci swoje właściwości. Tylko jak inaczej skarmelizować banana…
Miód przez podgrzanie do wysokich temperatur, rzeczywiście traci swoje lecznicze właściwości, ale i tak jest zdrowszy niż cukier 🙂
Czytałam już gdzieś ostatnio o tych płatkach i muszę ich koniecznie spróbować. A karmelizowany banan brzmi obłędnie!
Pyszne śniadanie!!!
Kusząca propozycja na śniadanie i na deser! Piękne zdjęcia:)
wygląda pysznie 🙂
Na taki deser to ja sie pisze 😉