Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą

Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Szarlotka z dodatkiem mąki razowej i pigwy, smakuje nieco inaczej niż szarlotka tradycyjna, ale warto spróbować właśnie takiej, oryginalnej wersji. Owoce pigwy są twarde i cierpkie, ale po przetworzeniu bardzo zyskują na smaku i w połączeniu z jabłkiem otrzymamy wyjątkowo aromatyczny przecier owocowy.
Zapraszam na zdrową wersję, kruchej szarlotki z jesiennymi owocami, jest wyjątkowa na ciepło i na zimno 🙂

DSC_1104

Składniki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej ( użyłam Basi z pełnego przemiału )
  • 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
  • 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 145 g masła
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • szczypta soli
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 3 słodkie jabłka
  • 2 pigwy

 

 

Jabłka i pigwy obieram ze skórki, usuwam gniazdka nasienne i kroję na cienkie plasterki.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję owoce i mód. Całość smażę mieszając, do czasu aż miód się rozpuści. Następnie duszę pod przykryciem około 10 minut.
Na stolnicę daję mąki, proszek do pieczenia, masło i żółtka. Wszystkie składniki szybko wyrabiam na elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na dwie części, jedną większą. Owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut.
Tortownicę lub foremkę na tarty wylepiam większą częścią ciasta. U mnie ciasta starczyło również na boki foremki. Ciasto nakłuwam widelcem.
Na ciasto równomiernie daję przesmażone owoce.
Z białek, cukru i szczypty soli ubijam pianę. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wykładam ją na przesmażone owoce.
Na wierzch ścieram drugą część razowego ciasta. Szarotkę daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie lekko uchylam drzwiczki piekę jeszcze 8 minut. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków 🙂

DSC_1089

DSC_1127

Powiązane posty

25 komentarzy

lena 23 listopada 2015 - 09:26

Przepyszna wersja szarlotki, uwielbiam smak pigwy:)

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 23 listopada 2015 - 09:27

Nie ma nic lepszego od domowej szarlotki 🙂

Odpowiedź
Olka 23 listopada 2015 - 10:24

Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
Sosna 23 listopada 2015 - 10:33

Chętnie spróbuję 😀

Odpowiedź
Joasia 23 listopada 2015 - 11:58

Wygląda cudownie 🙂

Odpowiedź
agata 23 listopada 2015 - 12:56

Aż chyba dzisiaj upiekę takie cudo 🙂

Odpowiedź
Urszula 23 listopada 2015 - 15:09

Ależ wspaniałe ciasto, poproszę choć o okruszek 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 23 listopada 2015 - 15:16

A właśnie ostatnio stałam nad pigwą i zastanawiałam się czy kupić. Teraz wiem (bo kupiłam:), do czego można ja użyć, bo szarlotka wygląda smacznie:)

Odpowiedź
Obiad gotowy! 23 listopada 2015 - 15:59

pigwa nadaje aromatu i głębi smaku, bardzo pyszna szarlotka Ci wyszła;)

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 23 listopada 2015 - 17:14

po raz pierwszy robiłam w tym roku syrop z pigwy i jestem w nim totalnie zakochana 😀
a szarlotki chętnie spróbuję:)

Odpowiedź
Ladylaura 23 listopada 2015 - 17:59

Napój wyskokowy z pigwy bardzo lubię,a twoja szarlotka wyglada wspaniale.

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 23 listopada 2015 - 20:44

Uklepane, udeptane i jakie apetyczne 🙂

Odpowiedź
Ania 23 listopada 2015 - 22:36

podoba mi się dodatek pigwy, szkoda tylko że trzeba ją najpierw przerobić by zyskać jej smak 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 23 listopada 2015 - 23:02

Ale ta szarlotka musi smakować! Z pigwy jak na razie piłam tylko nalewkę, no i używałam jej jako dodatek do herbaty, w wypiekach nigdy jeszcze nie zagościła. Sama nie wiem czemu. 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 23 listopada 2015 - 23:21

Wspaniale wygląda 🙂

Odpowiedź
Natalie 24 listopada 2015 - 00:41

O, a właśnie mam w lodówce pigwy! Takie z domowego ogrodu 🙂 Muszę zrobić
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 24 listopada 2015 - 00:58

Sięgam po kawałek, pyszne smaki 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 24 listopada 2015 - 10:28

Pięknie wygląda, a dodatek pigwy jest niezwykle zachęcający. Wpadłabym na kawałeczek 🙂

Odpowiedź
InnaM 24 listopada 2015 - 16:24

🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 24 listopada 2015 - 17:03

Mąka razowa świetnie sprawdza się w szarlotkach 😀 A do tego pigwa musiała nadać super smaku 😀

Odpowiedź
poproszę dokładkę 24 listopada 2015 - 18:50

bardzo apetyczne zdjęcia, musiała być pyszna 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 24 listopada 2015 - 20:23

Bardzo lubię i poproszę kawałeczek 🙂

Odpowiedź
Łukasz 24 listopada 2015 - 20:47

Ale pyszna wersja szarlotki! Ślina cieknie po pas 😀

Odpowiedź
Natalia 24 listopada 2015 - 22:37

Bardzo podoba mi się dodatek cierpkiej pigwy, smak tej szarlotki musi być doskonale wyważony!

Odpowiedź
Salvador Dali 25 listopada 2015 - 09:03

dodatek pigwy musiał mieć tutaj cudowny wpływ! To połączenie bardzo intrygujące i z wielką chęcią pokuszę się o wykonanie <3

Odpowiedź

Zostaw komentarz