Szarlotka z dodatkiem mąki razowej i pigwy, smakuje nieco inaczej niż szarlotka tradycyjna, ale warto spróbować właśnie takiej, oryginalnej wersji. Owoce pigwy są twarde i cierpkie, ale po przetworzeniu bardzo zyskują na smaku i w połączeniu z jabłkiem otrzymamy wyjątkowo aromatyczny przecier owocowy.
Zapraszam na zdrową wersję, kruchej szarlotki z jesiennymi owocami, jest wyjątkowa na ciepło i na zimno 🙂
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej ( użyłam Basi z pełnego przemiału )
- 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
- 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 145 g masła
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- szczypta soli
- łyżka masła klarowanego
- 1 pełna łyżka miodu
- 3 słodkie jabłka
- 2 pigwy
25 komentarzy
Przepyszna wersja szarlotki, uwielbiam smak pigwy:)
Nie ma nic lepszego od domowej szarlotki 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Chętnie spróbuję 😀
Wygląda cudownie 🙂
Aż chyba dzisiaj upiekę takie cudo 🙂
Ależ wspaniałe ciasto, poproszę choć o okruszek 🙂
A właśnie ostatnio stałam nad pigwą i zastanawiałam się czy kupić. Teraz wiem (bo kupiłam:), do czego można ja użyć, bo szarlotka wygląda smacznie:)
pigwa nadaje aromatu i głębi smaku, bardzo pyszna szarlotka Ci wyszła;)
po raz pierwszy robiłam w tym roku syrop z pigwy i jestem w nim totalnie zakochana 😀
a szarlotki chętnie spróbuję:)
Napój wyskokowy z pigwy bardzo lubię,a twoja szarlotka wyglada wspaniale.
Uklepane, udeptane i jakie apetyczne 🙂
podoba mi się dodatek pigwy, szkoda tylko że trzeba ją najpierw przerobić by zyskać jej smak 🙂
Ale ta szarlotka musi smakować! Z pigwy jak na razie piłam tylko nalewkę, no i używałam jej jako dodatek do herbaty, w wypiekach nigdy jeszcze nie zagościła. Sama nie wiem czemu. 🙂
Wspaniale wygląda 🙂
O, a właśnie mam w lodówce pigwy! Takie z domowego ogrodu 🙂 Muszę zrobić
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Sięgam po kawałek, pyszne smaki 🙂
Pięknie wygląda, a dodatek pigwy jest niezwykle zachęcający. Wpadłabym na kawałeczek 🙂
🙂
Mąka razowa świetnie sprawdza się w szarlotkach 😀 A do tego pigwa musiała nadać super smaku 😀
bardzo apetyczne zdjęcia, musiała być pyszna 🙂
Bardzo lubię i poproszę kawałeczek 🙂
Ale pyszna wersja szarlotki! Ślina cieknie po pas 😀
Bardzo podoba mi się dodatek cierpkiej pigwy, smak tej szarlotki musi być doskonale wyważony!
dodatek pigwy musiał mieć tutaj cudowny wpływ! To połączenie bardzo intrygujące i z wielką chęcią pokuszę się o wykonanie <3