Pyszna szarlotka z pierwszymi jabłkami, wyjątkowo delikatna i aromatyczna. Ciasto bardzo efektowne, sprawdzi się na deser na ciepło i na zimno. Jeżeli przygotujemy dla gości, możemy dodać sos waniliowy, owocowy, lub gałkę lodów śmietankowych. Bardzo polecam i życzę miłego weekendu 🙂
Składniki na ciasto
- 370 g mąki pszennej ( około 3 szklanki )
- 200 g masła pokrojonego na kawałki
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki daję do miseczki i wyrabiam na elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części, każdą owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut.
Składniki na farsz
- 700 g jabłek ( waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych )
- 70 g mocno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki cukru
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Jabłka obieram, ścieram na cienkie plasterki i daję do miseczki. Do jabłek dodaję resztę składników na farsz i delikatnie mieszam.
Na dno tortownicy o średnicy 23 cm. kładę papier do pieczenia i zaciskam obręcz, papier który wystaje obcinam nożyczkami. Dwie części ciasta posłużą do wylepienia spodu i brzegów tortownicy. Brzegi wylepiam na wysokość 3 – 4 cm. Spód ciasta nakłuwam i daję do piekarnika na 12 minut. Na podpieczony spód daję farsz jabłkowy i wyrównuję powierzchnię.
Trzecią część ciasta rozwałkowuję między dwoma kawałkami foli spożywczej, na kształt koła o średnicy tortownicy. Ostrożnie kładę na jabłkach i sklejam brzegi ciasta. Górną warstwę można nakłuć lub wyciąć ozdobne wzorki.
Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni, powinno lekko się zrumienić. Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika, zdejmuję obręcz i zostawiam do przestudzenia, najlepiej na 1-2 godziny. Smacznego 🙂
24 komentarze
Często latem pieke szarlotke z papierówkami, gdyz mam je w ogrodzie! Twoja wyglada przepysznie! 🙂
Najlepsza szarlotka z papierówek;)
łał jakie pyszności, jaka duża porcja jabłuszek 🙂
nie ma lepszego ciasta niż szarlotka 🙂
Zgadzam się z Anią, że nie ma lepszego ciasta niż szarlotka, a taka z pysznych świeżych papierówek jest najlepsza 🙂 Oj kusisz 🙂
Kto nie kocha szarlotki? I to jeszcze z masą cynamonu i gałką lodów <3
Wspaniała ,a papierówki uwielbiam.
Pięknie wyszła! Idealna na weekend 🙂
Wygląda wspaniale, u mnie dzisiaj również była szarlotka 🙂
Uwielbiam szarlotki w każdej postaci i z każdych jabłek. Pycha ale niestety pachnie jesienią. A w taki deszczowy dzień jak dziś bardzo się przyda 🙂
Patent z herbatnikami do farszu przezacny 🙂 Kiedyś próbowaliśmy robić szarlotkę z już trochę sypkich papierówek. Puściły niesamowite ilości soku i w rezultacie na spodzie ciasta mieliśmy zakalec. Za to świeże, jeszcze kwaśne i twarde papierówki nie posiadają tego “defektu” i ładnie trzymają wilgoć w sobie.
Uwielbiam ciepłą szarlotkę z lodami śmietankowymi:)
mniam, narobiłaś mi ochoty:)
uwielbiam ciepłą szarlotkę z lodami śmietankowymi:)
narobiłaś mi ochoty, mnnnnnnniam 🙂
O mniam 🙂
Ach, jak przepysznie wygląda :0
wygląda bardzo smacznie 🙂
wygląda bardzo smacznie 🙂 daj kawałek 🙂
Szarlotka! No jak tu odmówić kawałka? 😉 Pysznie Małgosiu!
Moje ulubione ciasto i tak wspaniale się prezentuje!
a ja w tym roku nigdzie nie mogłam dostać papierówek:( a pomysł jest super! 🙂
Ciasto, które chyba prawie wszyscy lubią :)) Rewelacja :))
Ile fantastycznego jabłkowego nadzienia 🙂
Jesienna szarlotka z papierówek???Przecież papierówki są w lipcu !Do jesieni to jeszcze het!
Dzięki za czujność, wpis poprawiony 😀