Home Dania i dodatkiŚniadania Racuchy z borówkami

Racuchy z borówkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Racuchy z borówkami, to pomysł na szybki obiad na słodko. Placuszki z tego przepisu wychodzą puszyste i smaczne. Dzieci za nimi przepadają. Do racuchów można również dodać drobno pokrojone truskawki, banany lub jabłka. Racuszki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu 🙂

IMG_6931

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki cukru nierafinowanego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. umytych i osuszonych borówek
Jajko ubijam z cukrem na puszysty krem. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko mieszam dokładnie mikserem. Na koniec dodaję owoce.
Na rozgrzany olej nakładam małe porcje ciasta, placuszki smażę z każdej strony na mocno złoty kolor. Gotowe osuszam na papierowym ręczniku, przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

IMG_6933

Powiązane posty

23 komentarze

lena 1 lipca 2015 - 09:36

Jakie pyszne:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 1 lipca 2015 - 12:06

O jaaa ale wyglądają 😀 Boróweczki sprawdzą się tu wyśmienicie 🙂

Odpowiedź
Kasia knifeandspoon.pl 1 lipca 2015 - 12:51

Takie chętnie bym zjadła racuchy wyglądają pysznie

Odpowiedź
Bomba Kaloryczna 1 lipca 2015 - 13:41

Możesz być z siebie dumna – przez Ciebie zgłodniałem 😉 Może zrobię takie racuszki, tylko że z czereśniami (je akurat mam na podorędziu).

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 1 lipca 2015 - 14:24

Fantastyczne placuszki, takie puszyste 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 1 lipca 2015 - 16:27

Racuszki lubię czasem zjeść na obiad. Najczęściej robię z jabłkami, ale ani raz nie próbowałam z borówkami! Zapowiadają się super 🙂

Odpowiedź
Gaja 1 lipca 2015 - 21:48

A ja najbardziej lubię na śniadanie, ale dotychczas nie popisywałam się fantazją i co najwyżej z jabłkami smażyłam 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 1 lipca 2015 - 19:35

Pyszności, chętnie bym się poczęstowała 🙂

Odpowiedź
Natalia 1 lipca 2015 - 23:06

Pychota, wyglądają bosko

Odpowiedź
Obiad gotowy! 2 lipca 2015 - 09:14

takie prosto z patelni, gorące, obsypane cukrem (pudrem) są najlepsze;) a że z borówkami to podwójnie pyszne

Odpowiedź
marta 2 lipca 2015 - 12:43

cudowne… ostatnio robiłam z jablkami, smak dzieciństwa gwarantowany… z borówkami wyglądają równie apetycznie

Odpowiedź
Czucherkowo 2 lipca 2015 - 13:44

Jestem przyzywyczajona do racuszków z jabłkami, ale z borówkami też muszą być wspaniałe 🙂

Odpowiedź
InnaM 2 lipca 2015 - 15:41

Zjadłabym 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 2 lipca 2015 - 18:14

Najlepsze są z borówkami, ale mi apetytu narobiłaś, chyba zrobię niedługo:)

Odpowiedź
Mikołaj Plich 2 lipca 2015 - 19:17

Lubię wszelkie racuchy, pyszne 🙂

Odpowiedź
Calluna 2 lipca 2015 - 20:46

Ależ smakowicie wyglądają. Uwielbiam takie. U nas mówi się “jagody”, których w tym roku mam pod dostatkiem, bo zbieram je codziennie dla przyjemności. Robiłam już chyba wszystko co możliwe z nich. Dzisiaj akurat robiłam pyszny dżemik. Pozdrawiam

Odpowiedź
Loona 2 lipca 2015 - 22:49

Jaki słodki pomysł na sobotę 🙂 “Biorę” Twój przepis 🙂

Odpowiedź
Dorota 3 lipca 2015 - 05:05

Mają niesamowity przekrój, wyglądają fantastycznie! 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 lipca 2015 - 10:39

Mała ilość na pewno nie zaszkodzi 🙂

Odpowiedź
Smakowe Kubki 3 lipca 2015 - 09:57

Ostatnio robiłam naleśniki biszkoptowe z borówkami. Też były smaczne. Racuchy , to fajny pomysł, nie wpadłam na niego. Skorzystam niewątpliwie. Pozdrawiam

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 3 lipca 2015 - 10:36

Racuchy na szybko obiad na slodko, to genialny pomysl na wakacje, dzieci na pewno to pokochaja. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 3 lipca 2015 - 23:04

Dawno racuchów nie jadłam. Bo mi nikt nie zrobił. Skradnę więc Twój przepis i sama zrobię. Smaka mi narobiłaś 🙂

Odpowiedź
Anna 6 marca 2020 - 12:58

Niestety, bardzo niesmaczne. Nie polecam.

Odpowiedź

Zostaw komentarz