Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kurczak zapiekany z fasolką szparagową

Kurczak zapiekany z fasolką szparagową

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Tak przygotowaną pierś kurczaka, można przygotować dla gości, lub na domowy obiad. Pierś kurczaka obsmażam w ziołach,  pokrojoną zawijam w plasterek szynki, lub boczku i krótko zapiekam z fasolką szparagową. Boczek, lub szynkę kupuję gotową, pokrojoną w plasterki, ponieważ tylko taka jest odpowiednio cienko pokrojona. Zapiekamy tuż przed podaniem, ja chcąc zrobić zdjęcia w dobrym świetle, zapiekałam dwa razy, wcześniej do zdjęć i później na kolację, okazały się za mocno wysuszone. Takie mini roladki można również, krótko podpiec na grillu i podać z surówką. Bardzo polecam 🙂

IMG_5610

Składniki
  • 3 filety z kurczaka
  • 6 plasterków cienko pokrojonego boczku lub szynki parmeńskiej
  • 400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona )
  • 3 cebulki szalotki pokrojone wzdłuż na mniejsze kawałki
  • łyżka papryki ostrej
  • łyżka suszonej pietruszki
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżeczka soli morskiej
  • 5 dkg. drobno startego sera żółtego
  • olej roślinny do smażenia
Fasolkę gotuję w wodzie z niewielkim dodatkiem soli, wg. instrukcji na opakowaniu. Łyżeczka cukru dodana do gotowania, pozwoli zachować świeży, zielony kolor warzywa. Gotową fasolkę odcedzam.
W miseczce mieszam suszone zioła, paprykę i sól. Piersi kurczaka delikatnie obtaczam w ziołowej panierce i smażę na rozgrzanym oleju. Kotlety powinny się lekko przyrumienić.
Plastry boczku lub szynki, kroję wzdłuż. Piersi kurczaka dzielę na mniejsze kawałki i każdą porcję, razem z szalotką zawijam w plasterek szynki.
Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, kolejno układam fasolkę szparagową, kawałki kurczaka i starty ser. Całość zapiekam około 20 min.w temp. 190 stopni. Smacznego 🙂

IMG_5619

IMG_5614

Powiązane posty

23 komentarze

Agnieszka, Dom na obcasach 5 maja 2015 - 10:32

Piękne zdjęcia. Pomysł też super, wykorzystam na grilla w przyszły weekend 🙂

Odpowiedź
lena 5 maja 2015 - 10:43

Bardzo apetyczne danie;)

Odpowiedź
Sweetshoop 5 maja 2015 - 11:56

Wygląda obłędnie!

Odpowiedź
AgnieszkaZ 5 maja 2015 - 13:39

Wygląda znakomicie :):) bardzo fajny pomysł 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 maja 2015 - 16:14

Wyglądają smacznie 🙂 Mięsko zawinięte w mięsko, coś dla naszego taty xD

Odpowiedź
beti 5 maja 2015 - 17:54

Super :)) Bardzo smakowicie się prezentuje ten kurczak :))

Odpowiedź
marcelina 5 maja 2015 - 18:09

Apetycznie! I jest jeszcze ulubiona fasolka mojego lubego. Choć i ja się taką też lubię zajadać 🙂

Odpowiedź
Marzena 5 maja 2015 - 18:15

Klasyczna pierś z kurczaka w innej odsłonie, apetycznie wygląda:)

Odpowiedź
Natalia 5 maja 2015 - 19:08

Mm, bardzo apetyczne. 🙂 Połączenie smaków idealnie trafione w mój gust.

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 5 maja 2015 - 19:11

Pycha, ostatnio bardzo lubię fasolkę szparagową:)

Odpowiedź
Ania - Kto ugości moich gości? 5 maja 2015 - 19:18

Nie dość że smacznie to jeszcze kolorowo, super!

Odpowiedź
Ela Dz 5 maja 2015 - 19:37

Jak wytwornie i z polotem 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 5 maja 2015 - 21:20

wygląda niesamowicie apetycznie, do zapisania!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 5 maja 2015 - 23:12

Jak się cieszę, że jest już fasolka i możemy cieszyć się takimi daniami 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 6 maja 2015 - 00:04

Bardzo smakowity pomysł 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 6 maja 2015 - 09:49

I co to znaczy wyobraźnia, pozwala wyczarowywać takie pyszne dania 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 6 maja 2015 - 13:11

Pyszny kurczak.

Odpowiedź
Obiad gotowy! 6 maja 2015 - 16:10

bardzo apetyczna propozycja! a zdjęcia jak zawsze kuszą:)

Odpowiedź
Megly 6 maja 2015 - 17:33

Fasolka szparagowa, dobrze, że mi o niej przypomniałaś. Wieki nie jadłam, a tak uwielbiam. Koniecznie muszę nadrobić te zaległości. Najchętniej w takim smakowitym wydaniu. Pozdrowieńka 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 6 maja 2015 - 18:10

Same pyszności 🙂 Bardzo podoba mi się to danie Małgosiu!

Odpowiedź
ja i moje urwisy 6 maja 2015 - 18:41

Jakie apetyczne 🙂

Odpowiedź
Joanna - symfoniasmakowa.blogspot.com 8 maja 2015 - 17:40

Pyszne danie i śliczne zdjęcia 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 8 maja 2015 - 22:39

Bardzo apetycznie wygląda i musi smakować doskonale !

Odpowiedź

Zostaw komentarz