Home Na słodkoDesery Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kasza jaglana na słodko, to sposób na zdrowe śniadanie, lekki obiad lub podwieczorek. Kaszę gotowałam na mleku, zamiast cukru użyłam miodu rzepakowego. Jabłka karmelizowane miodem i prażone migdały, nadają kaszy ciekawego charakteru. Bardzo polecam 🙂

IMG_5691

 

Składniki na dwie mniejsze porcje
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 2 mniejsze jabłka pokrojone na  ósemki, a nastepnie na plasterki
  • 2 pełne łyżeczki miodu rzepakowego
  • łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 szkl. płatków migdałowych
Kaszę daję na gęste sitko i dokładnie płukam zimną wodą. Zalewam gorącym mlekiem i gotuję na małym ogniu, około 12-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Zostawiam pod przykryciem.
Na patelni prażę płatki migdałowe, do czasu, aż uwolnią swój aromat i lekko się zrumienią. Dodaję łyżeczkę miodu, całość mieszam. Płatki odkładam na talerz.
Na tej samej patelni topię masło z łyżeczką miodu, dodaję kardamon i cynamon. Całość krótko podgrzewam i dodaję pokrojone jabłka. Mieszając, smażę jabłka do czasu, kiedy lekko odparują wodę.
Kaszę spulchniam widelcem. Jabłka, migdały i kaszę mieszam, lub warstwami układam w miseczkach. Od razu podaję. Smacznego 🙂
Moje uwagi :
Jabłka do tej potrawy można zetrzeć na grubej tarce. Do tak przygotowanej kaszy można dodać jajko ubite na pianę i zapiec ją w piekarniku.

IMG_5672

IMG_5700

Powiązane posty

26 komentarzy

Obiad gotowy! 7 maja 2015 - 09:40

robiłam już kiedyś podobną wersję kaszy jaglanej, więc z całym przekonaniem stwierdzam, że jest przepyszna!

Odpowiedź
Ania 7 maja 2015 - 10:26

Pyszne, zdrowe śniadanko 🙂 Za to uwielbiam jaglankę – idealnie nadaje się do dań wytrawnych i słodkich.

Odpowiedź
lena 7 maja 2015 - 10:53

Jem taką czasem na piątkowy obiad, smakowita:)

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 7 maja 2015 - 12:28

Uwielbiamy tą kaszę na słodko 🙂 Cynamon, jabłka i łyżka masła orzechowego to nasze ulubione połączenie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 7 maja 2015 - 14:11

No na śniadanie bym taką kaszkę chętnie zjadła 🙂

Odpowiedź
Megly 7 maja 2015 - 15:00

Jeszcze do niedawna jakoś jaglanki unikałam, aż się przekonałam i od tej pory jadam ją zarówno na słodko, jak i na słono i szczerze lubię. Ciekawa propozycja. Jak mi zostanie nadmiar z obiadu to na wieczór sobie zrobię taką słodką kolację z jej udziałem. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 7 maja 2015 - 15:24

Pyszne i zdrowe, w sam raz na śniadanie 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 7 maja 2015 - 19:03

rewelacyjny sposób na kaszę! a już wyobrażam, jak by smakowała z bezową pianką z piekarnika…

Odpowiedź
Natalia 7 maja 2015 - 19:25

Kaszę wolę na słono, ale jeju, jaka apetyczna. ^ ^ Zjadłabym chętnie z pewnością.

Odpowiedź
ja i moje urwisy 7 maja 2015 - 19:43

Tak jeszcze jej nie jadłam…

Odpowiedź
alezakwas 7 maja 2015 - 20:29

Jest bosko i pysznie! Bez dwóch zdań!

Odpowiedź
Ela Dz 7 maja 2015 - 20:36

Lubię jaglaną na słodko, smakuje wybornie 🙂

Odpowiedź
Sylwia W. 7 maja 2015 - 22:19

Świetny przepis. Ja zupełnie niedawno przekonałam się do kaszy jaglanej i osobiście bardzo lubię ją w podobnej wersji z jabłkami 🙂 W wariancie dla leniwych tylko posypuję kaszę cynamonem i dodaję trochę miodu i też mi bardzo smakuje, chociaż z pewnością daleko jej do tej z Twojego przepisu 🙂

Odpowiedź
Moja pasja smaku 7 maja 2015 - 22:24

Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko 🙂 A odkryłam ją niedawno 🙂

Odpowiedź
Gaja 7 maja 2015 - 23:04

Lubię na śniadanie owsiankę, to teraz będę miała zamiennik, żeby się nie nudziło 🙂 To będzie mój pierwszy raz z jaglaną na słodką, jakoś do tej pory nie dawałam się przekonać.

Odpowiedź
Tyiu 8 maja 2015 - 00:58

Wygląda super, ale raczej by mi nie zasmakowało, nie lubię dań na słodko :-). Tak czy siak ładne zdjęcia.

Odpowiedź
beata redzimska 8 maja 2015 - 06:49

Pychotka z miodem rzepakowym, musze wyprobowac, ostatnio podsmazalam platki migdalowe i bardzo mi sie ten eksperyment podobal; Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 8 maja 2015 - 10:06

Mniami! A ja bez śniadania jeszcze! Głodna teraz jestem 😉

Odpowiedź
zjedz_mnie 8 maja 2015 - 14:18

I dobrze, że jaglana doczekała się docenienia. Świetny pomysł, na marginesie u mnie na obiad tez jaglana, tyle że wytrawnie 🙂

Odpowiedź
z majeczką w kuchni 8 maja 2015 - 16:29

Pycha! lubię takie dania, świetny pomysł na słodko

Odpowiedź
Joanna - symfoniasmakowa.blogspot.com 8 maja 2015 - 17:30

Dziękuje za pomysł na jutrzejsze śniadanie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 8 maja 2015 - 21:54

A ja nie próbowałam jeszcze jaglanej na słodko, ale u Ciebie wygląda super 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 8 maja 2015 - 22:37

Kasza z prazonymi jabłkami brzmi zachęcająco, super danie 🙂

Odpowiedź
Dorota 9 maja 2015 - 16:58

Jestem ogromnym fanem takich dań! Super! 🙂

Odpowiedź
Ania 9 maja 2015 - 21:59

pyszna jaglanka 🙂 lubię ją i na słodko i na słono 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 13 maja 2015 - 00:53

Lubię, szczególnie na słodko 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz