Kasza jaglana na słodko, to sposób na zdrowe śniadanie, lekki obiad lub podwieczorek. Kaszę gotowałam na mleku, zamiast cukru użyłam miodu rzepakowego. Jabłka karmelizowane miodem i prażone migdały, nadają kaszy ciekawego charakteru. Bardzo polecam 🙂
Składniki na dwie mniejsze porcje
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/3 szkl. mleka
- 2 mniejsze jabłka pokrojone na ósemki, a nastepnie na plasterki
- 2 pełne łyżeczki miodu rzepakowego
- łyżka masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 szkl. płatków migdałowych
26 komentarzy
robiłam już kiedyś podobną wersję kaszy jaglanej, więc z całym przekonaniem stwierdzam, że jest przepyszna!
Pyszne, zdrowe śniadanko 🙂 Za to uwielbiam jaglankę – idealnie nadaje się do dań wytrawnych i słodkich.
Jem taką czasem na piątkowy obiad, smakowita:)
Uwielbiamy tą kaszę na słodko 🙂 Cynamon, jabłka i łyżka masła orzechowego to nasze ulubione połączenie 🙂
No na śniadanie bym taką kaszkę chętnie zjadła 🙂
Jeszcze do niedawna jakoś jaglanki unikałam, aż się przekonałam i od tej pory jadam ją zarówno na słodko, jak i na słono i szczerze lubię. Ciekawa propozycja. Jak mi zostanie nadmiar z obiadu to na wieczór sobie zrobię taką słodką kolację z jej udziałem. Pozdrawiam 🙂
Pyszne i zdrowe, w sam raz na śniadanie 🙂
rewelacyjny sposób na kaszę! a już wyobrażam, jak by smakowała z bezową pianką z piekarnika…
Kaszę wolę na słono, ale jeju, jaka apetyczna. ^ ^ Zjadłabym chętnie z pewnością.
Tak jeszcze jej nie jadłam…
Jest bosko i pysznie! Bez dwóch zdań!
Lubię jaglaną na słodko, smakuje wybornie 🙂
Świetny przepis. Ja zupełnie niedawno przekonałam się do kaszy jaglanej i osobiście bardzo lubię ją w podobnej wersji z jabłkami 🙂 W wariancie dla leniwych tylko posypuję kaszę cynamonem i dodaję trochę miodu i też mi bardzo smakuje, chociaż z pewnością daleko jej do tej z Twojego przepisu 🙂
Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko 🙂 A odkryłam ją niedawno 🙂
Lubię na śniadanie owsiankę, to teraz będę miała zamiennik, żeby się nie nudziło 🙂 To będzie mój pierwszy raz z jaglaną na słodką, jakoś do tej pory nie dawałam się przekonać.
Wygląda super, ale raczej by mi nie zasmakowało, nie lubię dań na słodko :-). Tak czy siak ładne zdjęcia.
Pychotka z miodem rzepakowym, musze wyprobowac, ostatnio podsmazalam platki migdalowe i bardzo mi sie ten eksperyment podobal; Pozdrawiam serdecznie Beata
Mniami! A ja bez śniadania jeszcze! Głodna teraz jestem 😉
I dobrze, że jaglana doczekała się docenienia. Świetny pomysł, na marginesie u mnie na obiad tez jaglana, tyle że wytrawnie 🙂
Pycha! lubię takie dania, świetny pomysł na słodko
Dziękuje za pomysł na jutrzejsze śniadanie 🙂
A ja nie próbowałam jeszcze jaglanej na słodko, ale u Ciebie wygląda super 🙂
Kasza z prazonymi jabłkami brzmi zachęcająco, super danie 🙂
Jestem ogromnym fanem takich dań! Super! 🙂
pyszna jaglanka 🙂 lubię ją i na słodko i na słono 🙂
Lubię, szczególnie na słodko 🙂