Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Surówka z porem i sos jogurtowy

Surówka z porem i sos jogurtowy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Przyznaję, że surówki robię rzadko, za to zawsze mam w zamrażarce zapas mrożonych warzyw,  a w spiżarce gotowe zaprawy w słoikach. Czasami jednak spływa na mnie coś w rodzaju ,,surówkowego natchnienia” i robię właśnie takie dodatki do obiadu. Por bardzo fajnie komponuje się smakowo z jabłkiem i marchewką, do tego jogurtowy sos z szalotką. Bardzo polecam do mięs i kotletów z kaszy jaglanej 🙂

IMG_4802

Składniki
  • 1duży por ( tylko biała i jasno zielona część )
  • 1 obrana marchewka
  • 1 obrane kwaskowate jabłko
Sos  jogurtowy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 mała szalotka drobno pokrojona
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub szczypiorku
  •  pieprz biały i sól do smaku
Składniki na sos dokładnie mieszam. Por rozcinam wzdłuż i kroję w poprzek na małe kawałki. Zalewam wrzątkiem na 1 minutę i odcedzam na sitku. Marchewkę i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Por, jabłko, marchewkę i sos jogurtowy delikatnie mieszam i odstawiam na 30 min. Podaję do mięs i kotletów z kaszy jaglanej. Smacznego 🙂

 

IMG_4820

Powiązane posty

22 komentarze

Lena 8 kwietnia 2015 - 10:18

Zdrowa i pyszna 😉

Odpowiedź
cookiemonster 8 kwietnia 2015 - 10:19

Zdrowo i na pewno pysznie, czyli to co lubię 🙂

Odpowiedź
Ela Dz 8 kwietnia 2015 - 10:45

Bardzo lubię połączenie pora z jabłkiem 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 8 kwietnia 2015 - 12:22

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 8 kwietnia 2015 - 13:29

Sałatka dla zdrowia i pełna smaku 🙂

Odpowiedź
Dorota 8 kwietnia 2015 - 16:05

A ja właśnie jakoś nigdy surówek nie robię, może czas na zmianę?

Odpowiedź
Olka 8 kwietnia 2015 - 17:15

Fajna suróweczka! Zdrowo i lekko, tak trzeba po świętach ;D

Odpowiedź
marcelina 8 kwietnia 2015 - 19:27

Wprost idealna surówka po świątecznym objadaniu się 🙂

Odpowiedź
Gaja 8 kwietnia 2015 - 20:35

Bardzo fajna surówka. Ja znam przepis na podobną: drobno pokrojona kapusta pekińska, starta marchew i pory, dodajemy majonez ale myślę, że z Twoim sosem jogurtowym też by smakowała 🙂

Odpowiedź
napiecyku 8 kwietnia 2015 - 20:38

Z kapustą pekińską również musi być pysznie 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 8 kwietnia 2015 - 20:59

podoba mi się ten sos, pasuje nie tylko do tej sałatki jak dla mnie! 🙂

Odpowiedź
Ania 8 kwietnia 2015 - 23:20

podoba mi się ten obiadowy dodatek 🙂 moc witamin 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 9 kwietnia 2015 - 02:26

Surówka do obiadu najlepsza! No może po buraczkach 🙂

Odpowiedź
poproszedokladke 9 kwietnia 2015 - 09:04

bardzo lubię tę surówkę, szczególnie wiosną 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 9 kwietnia 2015 - 09:13

Bardzo lubię i bardzo dawno nie jadłam 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 kwietnia 2015 - 14:04

Prosta i szybka surówka bez żadnych udziwnień… tak jak lubimy 😀

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 9 kwietnia 2015 - 17:22

Lekkie, zdrowe, smaczne – tego właśnie mi potrzeba ….:)

Odpowiedź
Calluna 9 kwietnia 2015 - 17:45

Bardzo często robię por z jabłkiem i troszkę majonezu, też pyszne. Teraz wypróbuję twój pomysł. Pozdrawiam

Odpowiedź
Megly 9 kwietnia 2015 - 21:54

Uwielbiam surówki z porem, fajna alternatywa dla ciężkiej cebuli. No i ten sos jogurtowy. W ogóle bardzo delikatne i niskokaloryczne. Z chęcią przetestuję. Do obiadu jak znalazł. Pozdrawiam 🙂
Megly.

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 10 kwietnia 2015 - 01:21

Por, marchewka i jabłko to świetne połączenie – babcia robi podobną surówkę więc już mi się miło kojarzy!

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 10 kwietnia 2015 - 07:44

Lubię sałatki z porem, bo dają taki charakterystyczny smak. Ty dodałaś jeszcze marchewkę i jabłko, które świetnie się komponują w całości. A ten sos… pycha 🙂 Świetna sałatka 🙂

Odpowiedź
zjedz_mnie 10 kwietnia 2015 - 10:46

Znam te klimaty , pierwszorzędna surówka:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz